2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kemény telet a vadmacskák és a természetvédők is megszenvedik Németországban

Természetes élőhelyeinek felszámolása miatt – a többi európai országhoz hasonlóan – a vadmacska Németországban is visszaszorulóban van. Pedig ahol ez a kisragadozó jelen van, ott más fajok is megtalálják a számításukat.

Ha az európai vadmacska számára kívánatos feltételek biztosítva vannak egy területen, az számos más fajnak is kedvező körülményeket teremt. Ezért is küzd a Bund Környezet- és Természetvédelmi Szövetség a kisragadozó számára szükséges folytonos erdőterületek megőrzéséért, például az erdőfoltokat összekötő zöldfolyosókkal.

Munkájukhoz elengedhetetlen a faj egyedszámának ismerete, ezért

a téli párzási időszakban az állatokat  vonzó macskagyökérrel illatosított fadarabokat helyeznek az erdőbe, majd a macskák által hátrahagyott szőrszálak genetikai vizsgálata alapján feltérképezik a populációt.

Fotó: shutterstock.com

A szokatlanul rideg tél azonban megnehezíti az önkéntesek dolgát, akiknek hetente át kell fésülniük a szisztematikusan elhelyezett csapdákat minták után kutatva. De ez semmi a vadmacskákat sújtó nehézségekhez képest:

a magas hóban ugyanis nehezen közlekednek, ráadásul nem találnak zsákmányt, így gyakran éheznek – nem csoda, hogy a kevesebbet mozgó állatokat a természetvédőknek is nehezebb megfigyelniük. 

Neked ajánljuk
A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek Egy kutató megfejtette a partra sodródó medúzák titkát A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: bund.net
Vissza
Hírfolyam