2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyógyulásukat szolgáló készítmény pusztítja a méheket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszavonja a mézelő méhek kezelésére szolgáló Oxxovar nevű gyógyhatású készítményt, amely ahelyett, hogy gyógyítaná a méheket, a pusztulásukat okozza.

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a gyógyhatásúnak gondolt termék jó néhány gyártási tétele szipronillal szennyezett, mely egy rovarirtó hatóanyag, ezért volt szükség a kivonásra – mondta az InfoRádiónak Nemes-Terényi Melinda, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője.

Az Oxxovar-készítményt a varroa atkával szembeni védekezésként adták a méheknek, s a begyűjtött méhhullákban kimutatták a szipronilt. A méhcsaládok pusztulása nagy valószínűséggel Oxxovar alkalmazásával függ össze.

Illusztráció: 24.hu/Paul-André Coumes, Biosphoto

A Nébih minden méhészt tájékoztat a készítmény alkalmazásának veszélyeiről, a terméket pedig visszavonják a piacról, így a fel nem használtakat a forgalmazóknak vissza kell hívniuk.

A varroa atka világszerte minden méhcsaládban előfordul, s igen nagy veszteséget tud okozni. Magyarországon 1978-ban jelent meg. Az állat főként az általa terjesztett kórokozók miatt veszélyes. Az atka szabad szemmel is látható, a méhek testére tapadva a rovar testnedvét szívja. A fiasítást is károsítja: a lárvák és a bábok fejlődésükben visszamaradnak, és nem lesznek hosszú életűek.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy számos gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre a parazita elleni védekezéshez.

Neked ajánljuk
Aki fát ültet, bízik a jövőben Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Jogdíjas paradicsom és sertés? – Káosz a bioszabadalmak körül Egyre több magyar cég csatlakozik a Körforgásos Gazdaság Platformhoz A világ legintelligensebb madara
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam