2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

18 pozitív környezetvédelmi tény 2018-ból

„99 jó hír, amit valószínűleg nem hallott 2018-ban” címmel és „A világ nem esett szét ebben az évben. Csak rossz helyről kaptad a híreket” alcímmel a medium.com weboldal összeállítást készített a múlt év szebb momentumairól. A korkorosgazdasag.hu honlap azokat a tényeket emelte ki a cikkből, amelyek optimista irányt vázolnak fel a fenntarthatóság, az ökológia és a környezetvédelem területén.

1.) Az amazóniai esőerdő ecuadori részén élő őslakos törzs jogi csatát nyert, hogy megvédje az Aguarico folyó vizét, ezzel megszüntetve a területen zajló bányászati tevékenységet, és felszabadítva 32 000 hektár esőerdőt.

2.) A vadon élő tigrisek száma az elmúlt 9 évben megduplázódott Nepálban, köszönhetően a védett területek fokozott felügyeletének, és a természetvédők erőfeszítéseinek.

Fotó: wikimedia.org

3.) Nigériában a helyi gazdálkodók ezrei több mint 200 millió fát ültettek az elmúlt három évtizedben. Ez Afrika történetének egyik legnagyobb pozitív fejleménye.

4.) Indonézia 10 milliárd dollárt fordított a világ óceánjainak 14 millió négyzetkilométeres védelmére. Ez volt eddig az óceánok védelmére szánt legnagyobb összeg.

5.) 2018-ban 140 ország csatlakozott az óceánok védelméről szóló megállapodáshoz, melynek célja a tengerek védelme és a túlhalászat megfékezése.

Fotó: twitter.com/Our Ocean 2018

6.) A Közép-Afrika erdeiben élő hegyi gorilla bolygónk egyik legveszélyeztetettebb faja. Számuk 2010 és 2018 között 25 százalékkal nőtt, ami szintén a természetvédők munkáját dicséri.

Fotó: medium.com/flickr.com

7.) A Nemzetközi Energiaügynökség közleménye szerint az elmúlt évben 120 millióval több ember férhetett hozzá villamos energiához, mint az azt megelőző években.

8.) 1990 óta a légzőszervi megbetegedések okozta halálozások száma 70 százalékkal csökkent Kínában, ami a tisztább üzemanyagoknak, a jobb egészségügyi ellátásnak, és a növekvő béreknek köszönhető.

9.) Jelentős árcsökkenés történt a szél- és napenergia előállításában. A világ számos részén immáron olcsóbb hozzájutni a megújuló energiához, mint a „hagyományoshoz”.

10.) Kalifornia minden idők legjelentősebb éghajlatvédelmi célkitűzését jelentette be azzal az elkötelezettséggel, hogy 2045-ig létrehozza az ötödik legnagyobb szén-dioxid-semleges gazdaságot.

Fotó: pixabay.com

11.) Chile 2013 óta négyszeresével növelte megújuló energiaforrásainak számát, ami együtt járt a villamos energia árának átlagban 70 százalékos csökkenésével.

12.) Az Egyesült Államok új rekordot állított fel 2018-ban a szénüzemek bezárását illetően: 14 államban összesen 22 üzem bezárása valósult meg.

13.) India 28 százalékkal növelte a 2022-re kitűzött megújuló energia mennyiségét.

14.) Spanyolország elkötelezte magát, hogy az év végéig leállítja szénbányáit, miután a kormány beleegyezett a bányászok korai nyugdíjazásáról és a környezet helyreállításáról szóló törvénybe.

Fotó: mining.com/Hijos de Baldomero García

15.) Egy új jelentés kimutatta, hogy az 1980-as évek után született emberek ízlése és világnézete jelentősen megváltozott, amelynek köszönhetően a világ lakosságának 70 százaléka csökkentette húsfogyasztását.

16.) Németország a történelem egyik legambiciózusabb hulladékgazdálkodási rendszerét jelentette be. Az elkövetkező négy évben az összes hulladék 63 százalékát fogják újrahasznosítani a jelenlegi 36 százalék helyett.

17.) Malajziában a kormány bejelentette, hogy nem teszi lehetővé az olajpálma-ültetvények további terjeszkedését.

18.) A szigorú szabályozásnak köszönhetően az Egyesült Királyságban 12 százalékkal csökkent a járművek által kibocsátott káros anyagok mennyisége.

A medium.com honlapon további jó hírekről és szép tényekről lehet olvasni a 2018-as esztendőből angol nyelven.

Neked ajánljuk
A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam