2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Denevérek ezrei pusztultak el az ausztrál hőségben

Denevérek ezreivel végzett a napok óta tartó rekordmeleg Dél-Ausztrália állam fővárosában, Adelaide-ben. A környezetvédők szerint ez a valaha volt legnagyobb ilyen típusú denevérpusztulás a térségben, pedig nagy szükség van a beporzó képességükre.

Az ABC beszámolója szerint legkevesebb 1500 szürkefejű repülőkutya (Pteropus poliocephalus) pusztult el az adelaide-i botanikus kertekben, parkokban és folyópartoknál.

A halott denevérek száma várhatóan eléri a háromezret Fotó: abc.net.au

A Fauna Rescue SA nevű vadvédelmi szervezet munkatársa, Sue Westover 2-3 ezerre becsülte a hétvége végéig elhullott denevérek számát.

„Az elpusztult állatok mindegyike szürkefejű repülőkutya, amelyet sebezhető fajként tartunk számon, vagyis a mostani helyzet egészen kétségbeejtő”

– mondta a szakember.

A szürkefejű repülőkutya Fotó: wikimedia.org

A szürkefejű repülőkutya Ausztrália legnagyobb testű denevérfaja, szárnyfesztávolsága akár az 1 métert, testsúlya az 1 kilogrammot is elérheti, és az ország délkeleti régiójában honos. Ezek az állatok széthordják a magokat, és beporzókként működve segítik a fák, az erdők növekedését. Az ausztrál szakemberek attól tartanak, hogy a repülőkutyák közreműködése nélkül gyakorlatilag nem lesznek fáik.

A szélsőségesen magas hőmérséklet már második hete tart Dél-Ausztráliában, ahol a fővárosban több évtizedes rekordot jelentő 46,6 Celsius-fokot is mutattak a hőmérők.

Neked ajánljuk
Óriáskenguruk és gigantikus krokodilok földje volt Ausztrália Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Hogyan oltják a szomjukat a koalák? (videóval) Fontos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Rábán Fenntarthatósági világtalálkozó lesz Budapesten
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam