2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kinyílik Európa ajtaja az inváziós fajok előtt

Idegen fajok behurcolásával károsíthatja az ökoszisztémát a kínai selyemútvonalak mentén kialakuló intenzív áruforgalom – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, de a Kínai Tudományos Akadémia is felhívta a figyelmet erre a problémára. Magyarországhoz az Észak-Kína–Rotterdam útvonal van a legközelebb.

Az Amerikából érkezett, és komoly mezőgazdasági károkat okozó burgonyabogár, valamint a kelet-ázsiai eredetű ázsiai márványos poloska is inváziós fajként érkezett országunkba – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László, a WWF Magyarország munkatársa.

A selyemút útvonalain behurcolt fajok által főként azok az érintett területek veszélyeztetettek, amelyek különleges élővilággal rendelkeznek.

Ilyen a Kaukázus térsége, a Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger medencéje, a Himalájától délkeletre található Pamír hegységrendszer, és Délkelet-Ázsia egyes területei is.

Amerikából érkezett burgonyabogár Fotó: agroforum.hu

A vizsgálat felhozza még az amerikai ökölbéka esetét, amely gombafertőzést is terjeszt, Amerikából került Ázsiába, s onnan könnyen tud terjedni. Előbb-utóbb Magyarországra is eljuthat.

Hazánkhoz a Lengyelországon áthaladó Észak-Kína–Rotterdam útvonal van a legközelebb a Kína különböző területeit a Földközi-tenger térségével és Európa északibb részeivel összekötő, tervezett útvonalhálózatból.

Vezetnek majd azonban hajózási útvonalak például Afrikába is.

Ázsiai márványos poloska Fotó: magro.hu

Gálhidy László hangsúlyozta: fontos lehet a leendő selyemút mentén védett területek kialakítása, ahol az esetleg megjelenő inváziós fajokat már a legelején vissza kell szorítani. Egyes országokban már vannak megelőző intézkedések: a beérkező szállítmányokat átvizsgálják, és ha szükséges, karanténeljárást alkalmaznak.

Amerikai ökölbéka Fotó: wikipedia.org

A szakember rámutatott, hogy a megelőzés költsége sokkal alacsonyabb, mint a természetvédelmi és a mezőgazdasági területekre behatolt, és ott elterjedt fajok visszaszorításáé.

Neked ajánljuk
Egyre több az idegenhonos tízlábú rák Magyarországon Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam