2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valószerűtlennek tűnő „kutyapók” rejtőzik az ecuadori esőerdő mélyén

Andreas Kay tudós az ecuadori esőerdő mélyén örökítette meg a világ talán legkülönösebb kinézetű ízeltlábúját. A Metagryne bicolumnata néven ismert kaszáspókféle meglehetősen aprócska, de igencsak feltűnő jelenség: feje, pontosabban az előteste egy kutyára emlékeztet.

Lassan 60 évvel azután, hogy Carl Friedrich Roewer felfedezte a ritka kis teremtményt, még mindig nem tisztázott, hogy milyen célt szolgál figyelemreméltó külleme, de valószínűleg a ragadozókat hivatott elriasztani. Tény azonban, hogy az állatot nem vizsgálták széles körben, és nagyon kevesen publikáltak róla.

„A fülszerű nyúlványok és a szemre emlékeztető pöttyök azt a látszatot keltik, hogy az aprócska lény nagyobb, mint valójában, ezzel megtévesztve a ragadozókat” – írja Kay, hozzátéve, hogy erre azért van szükségük, mivel ezek az ízeltlábúak teljesen veszélytelenek, nem rendelkeznek méregmirigyekkel.

Az azonban mindenesetre biztos, hogy képei hűen tükrözik az állatvilág hihetetlen sokszínűségét és azt, hogy milyen különleges élőlények rejtőzhetnek még a vadonban, melyek létezésről még csak nem is tudunk.

Fotók: flickr.com/Andreas Kay

A tudós rövid Videókat is készített az apró élőlényről:

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam