2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A halászat és a klímaváltozás böjtre kényszeríti a tengeri madarakat

A füstös csérek étrendjét gyökeresen alakította át a nagy testű ragadozó halak eltűnése, és ez egyes területeken a populáció összeomlásával fenyeget.

Az Ascension-sziget néhány évtizeddel ezelőtt még több millió füstös csérnek adott otthont, mára a helyi populáció pár százezer fősre apadt. A természetvédők korábbi tapasztalataik alapján a kóbor macskák pusztítását sejtették a háttérben, a kisragadozó elleni óvintézkedések azonban ebben az esetben nem hozták meg a várt eredményt.

Füstös csérek az Ascenson-szigeten Fotó: Drew Avery/Wikimedia Commons

A rejtély megoldásához dr. Jim Reynolds, a Birminghami Egyetem kutatója és társai sajátos módszerhez folyamodtak: az elmúlt száz évben készült preparátumok tollait vizsgálva felderítették a madarak étkezési szokásainak változásait.

A füstös csérek rendesen a prédát kereső nagy ragadozókat követve találnak rá azokra a halrajokra, amelyek tápanyagban és energiában gazdag élelmiszerforrást biztosítanak a számukra.

Az ipari halászat térnyerésével azonban a ragadozók száma lecsökkent. Ráadásul az óceánok felmelegedésével a nagy halak és a cséreknek is zsákmányt jelentő fajok mozgása egyaránt megváltozott, a madarak pedig nem tudtak ehhez alkalmazkodni.

Füstös csér Fotó: Duncan Wright, USFWS/Wikimedia Commons

Végeredményben a csérek kénytelenek voltak a kalóriadús halak helyett a kevesebb energiát tartalmazó tintahalakkal, csigákkal és sáskákkal beérni, ez azonban a populáció egyedszámának drasztikus csökkenését eredményezte. A Global Change Biology című szaklapban publikált tanulmány szerzői bíznak benne, hogy a halászat szigorúbb szabályozásával a csérek is visszatérhetnek rendes étrendjükhöz – írja az Independent.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam