2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lelőtték Dórit, a jeladós nyári ludat

Néhány napja egy kavicsbányában találták meg Dórit, a jeladós nyári ludat, aki megjárta Afrikát is. Párja, Sanyi Tunéziában lett orvvadászat áldozata egy nemzeti parkban, Dórit itthon lőtték le. Dóri és Sanyi 2017 nyarán kapott nyakgyűrűbe szerelt nyomkövetőt, s innen lehet tudni, hogy a tunéziai Ichkeul-tóig repültek telelni. Néhány hét után Sanyi ott pusztult el.

A GPS-jelek alapján a tunéziai hatóságok elfogták a Sanyit lelövő orvvadászt, és eljárás indult ellene, mivel egy nemzeti park védett területén, tiltott helyen ejtette el a madarat.

Dóri, amikor megkapta a jeladót Fotó: facebook.com/Madárvárta 2 - Vogelwarte 2 Project

2018-ban Dóri egy algériai kitérő után tért vissza a Fertő tóra, ahol nem választott új párt, és nem költött. Néha rövid időre a hansági árasztásokra kirándult. Azt nem tudni, hová indult, amikor lelőtték, de az irány a Velencei-tóra mutat – jelentette be a szomorú esetet a magyar–osztrák Madárvárta/Vogelwarte Projekt Facebook-oldala. Dórit egy Csorna és Pásztori közötti kavicsbányában találták meg.

Fotó: turistamagazin.hu

A nyári lúd hazai állománya a sok évtizedes védelemnek és vadászati tilalomnak köszönhetően napjainkra jelentősen megerősödött, így a fajt újra vadászhatóvá tették. A hazai fészkelőállománya 2100–3300 párra tehető, a tél beköszöntével a nagy részük dél felé vonul, de itt szoktak maradni kisebb áttelelő csapatok.

Dóri útja Fotó: facebook.com/Madárvárta 2 - Vogelwarte 2 Project

A nyári lúd vadászati idénye Magyarországon október 1-jén, de van, ahol december 1-jén kezdődik, és december 31-ig tart. A faj vadászata nemcsak időben, de az elejthető példányok tekintetében is korlátozva van. Vetési lúdból és nagy lilikből naponta és személyenként összesen legfeljebb hat példány ejthető el, a nyári ludakból kettő.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam