2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka ürülékében

A pendrive-ra egy leopárdfóka több mint egy év után felolvasztott ürülékében bukkantak rá Új-Zélandon. Szakembereknek sikerült életre kelteniük az eszközt, rajta fotókkal és egy videóval.

Az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei számára „kincset ér” a leopárdfókák ürüléke. A mintákból megismerhetik ezeknek az antarktiszi ragadozóknak az étrendjét, bepillantást nyerhetnek az egészségi állapotukba, és képet kaphatnak arról, hogy mióta élnek Új-Zéland vizeiben – olvasható a NIWA honlapján.
Az intézet tengerbiológusa, Krista Hupman és a LeopardSeals.org nevű helyi szervezet munkáját rengeteg önkéntes segíti szerte az országban, akik begyűjtik a mintákat, és elküldik őket elemzésre.

2017 novemberében egy sovány leopárdfókától gyűjtött ürüléket egy helyi állatorvos az Új-Zéland Déli-szigetén lévő Invercargill egyik strandján, majd a mintát elküldte Hupmannak, aki el is helyezte azt a NIWA egyik fagyasztójában.

A minta több mint egy éven át pihent az intézetnél, mígnem három héttel ezelőtt két önkéntes megkezdte a feldolgozását. A nem túl kellemes procedúra keretében a mintákat először felolvasztják, majd alaposan átrostálják, szétválogatva a csontokat, tollakat, a hínárt és egyéb dolgokat.

A pendrive-on talált felvétel egy részlete, rajta a fókával, és a felvételek készítőjére utaló egyetlen nyommal, egy kék színű kajak orrával Fotó: NIWA

A két önkéntes az utóbbi szakaszban fedezte fel a pendrive-ot. „Nagyon aggasztó, hogy ezeknek a lenyűgöző antarktiszi állatoknak ilyesfajta műanyagok kerülnek a gyomrába” – mondta Jodie Warren, az önkéntesek egyike.

Az elmúlt év viszontagságai ellenére a pendrive meglepően jó állapotban volt, ezért néhány hétig hagyták száradni annak reményében, hogy sikerül megnézni a rajta lévő információt.

Az intézet munkatársai életre tudták kelteni az eszközt, rajta fotókkal, méghozzá oroszlánfókákról, amelyeket az Új-Zéland déli vidékén lévő Porpoise Baynél kaptak lencsevégre, valamint

egy videót, amelyen egy nőstény oroszlánfóka játszik a kicsinyével a sekély vízben.

A felvételek készítőjére utaló egyetlen nyom egy kék színű kajak orra, amely belóg a képbe.

Neked ajánljuk
A globális felmelegedés (videó) ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza Kettő az egyben: itt az autó-bicikli A kihalás szélén álló orrszarvú két borját is megfigyelték
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam