2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál

Becslések szerint mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál, több száz madártetemet a tengerpartra sodort a víz. A szakemberek értetlenül állnak a vadmadarak tömeges pusztulása előtt. A tengeri sziklákon költő lummák az ember okozta környezetszennyezésre nagyon érzékenyek.

Az életük legnagyobb részét a tengereken töltő madarak tetemei a múlt hónapban kezdtek megjelenni az északi Wadden-szigetektől a déli Zeelandig. Több száz beteg madarat madárkórházakban kezelnek.

Mardik Leopold, a Wageningeni Egyetem biológusa elmondta, hogy Hollandiában a nyolcvanas-kilencvenes évek óta nem láttak ekkora mértékű pusztulást.

Feltételezésük szerint a rossz idő és valami váratlan esemény együttese okozta a vadmadarak elhullását, és próbálják keresni, mi lehetett az utóbbi.

Forrás: youtube.com

„Néhány madarat felboncoltunk, ők egészségesnek tűntek, de nagyon lefogytak, és valami gyomorproblémájuk lehetett, ami éhezést eredményezett. Nagyobb mintát kell vizsgálnunk, ezért kérjük az embereket, hogy gyűjtsenek madártetemeket számunkra”

– idézte Leopoldot a The Guardian című brit napilap honlapja. A szakemberek

az egyik lehetséges oknak tartják annak a 291 konténernek a tartalmát, amelyek január másodikán egy nagy viharban kiszabadultak egy teherszállítóból az Amszterdamtól északra elterülő Ameland szigettől északra.

Eddig 16 hajó vett részt a Mediterranean Shipping cég konténereinek kimentésében az Északi-tenger vizéből, de a nagyszabású munka legalább hat hónapig elhúzódik. 50 konténert egyáltalán nem találtak meg, de gyorsan kell cselekedni, mert nehezek, és belefúródnak a homokos tengerfenékbe.

Nem tudjuk pontosan, mi volt a konténerekben, de minden bizonnyal műanyagok és vegyi anyagok”

– tette hozzá Leopold.

Állatorvosok a következő napokban újabb száz lummát boncolnak fel, hogy a probléma okára bukkanjanak.

Fotó: wikimedia.org

A lummapopuláció mintegy két százaléka – több mint 130 ezer egyed – él az Északi-tengeren, a holland partok térségében. A mostoha időjárásban a gyengébb madarak rendszeresen elpusztulnak, és tetemüket partra mossa a víz, de nem ilyen nagy számban.

A tengeri sziklákon költő lummák az ember okozta környezetszennyezésre nagyon érzékenyek.

Neked ajánljuk
Zöldebbé teheti az Antarktiszt és eltüntethet ott élő fajokat a klímaváltozás Összeomlóban a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén Az állatok és a növények világa gyerekeknek Egy kis figyelemmel ép bőrrel úszhatják meg a denevérek a téli építkezéseket Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam