2020. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Javulni fog a hazai nemzeti parkok állapota

36 milliárd forintból 92 projektet valósítanak meg a nemzetipark-igazgatóságok, és mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természeti értékek állapota. A 100 ezer hektár túlnyomó többsége vizes élőhely. Tata tavaly nyerte el első magyar városként a nemzetközi Ramsari Város címet.

A megvalósításra a 2020-ig terjedő európai uniós pénzügyi időszakban, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében kerül sor – jelentette be Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár a vizes élőhelyek világnapja alkalmából tartott rendezvényen Szarvason.

2019-ben a világnap központi témája „a vizes élőhelyek és az éghajlatváltozás”.

A vizes élőhelyek nemcsak gazdag élőviláguk miatt fontosak, hanem azért is, mert kiemelkedő szerepet játszanak az éghajlatváltozási hatások (például szélsőséges árvizek és aszályok) „pufferelésében” is.

A ramsari egyezmény által bevezetett újdonság, hogy a vizes élőhelyeit a fenntarthatóságot szem előtt tartva példaszerűen kezelő települések úgynevezett Ramsari Város címre is pályázhatnak.

Tata volt az első magyar település, amely elnyerte a Ramsari Város címet Fotó: tata.hu

Először 2018-ban volt erre lehetőség, és az elismerésben a világon összesen 7 ország 18 települése között (6 kínai, 4 francia, 4 dél-koreai valamint 1-1 madagaszkári, Srí Lanka-i, tunéziai város mellett) egy magyar város, Tata is részesült a városban már évtizedek óta folyó területkezelési, élőhely-rekonstrukciós, bemutatási és szemléletformálási tevékenységnek köszönhetően.

Tata sikerével Magyarország is kitüntetett helyre került.

Rácz András felidézte: az iráni Ramsar városában 1971. február 2-án írták alá a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezményt, amelynek 170 ország a tagja. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, jelenleg 29 helyszín csaknem 243,5 ezer hektár kiterjedéssel szerepel a listán.

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Harmóniában a természettel 2. rész – Vizes élőhelyek (videó) Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam