2019. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Javulni fog a hazai nemzeti parkok állapota

36 milliárd forintból 92 projektet valósítanak meg a nemzetipark-igazgatóságok, és mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természeti értékek állapota. A 100 ezer hektár túlnyomó többsége vizes élőhely. Tata tavaly nyerte el első magyar városként a nemzetközi Ramsari Város címet.

A megvalósításra a 2020-ig terjedő európai uniós pénzügyi időszakban, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében kerül sor – jelentette be Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár a vizes élőhelyek világnapja alkalmából tartott rendezvényen Szarvason.

2019-ben a világnap központi témája „a vizes élőhelyek és az éghajlatváltozás”.

A vizes élőhelyek nemcsak gazdag élőviláguk miatt fontosak, hanem azért is, mert kiemelkedő szerepet játszanak az éghajlatváltozási hatások (például szélsőséges árvizek és aszályok) „pufferelésében” is.

A ramsari egyezmény által bevezetett újdonság, hogy a vizes élőhelyeit a fenntarthatóságot szem előtt tartva példaszerűen kezelő települések úgynevezett Ramsari Város címre is pályázhatnak.

Tata volt az első magyar település, amely elnyerte a Ramsari Város címet Fotó: tata.hu

Először 2018-ban volt erre lehetőség, és az elismerésben a világon összesen 7 ország 18 települése között (6 kínai, 4 francia, 4 dél-koreai valamint 1-1 madagaszkári, Srí Lanka-i, tunéziai város mellett) egy magyar város, Tata is részesült a városban már évtizedek óta folyó területkezelési, élőhely-rekonstrukciós, bemutatási és szemléletformálási tevékenységnek köszönhetően.

Tata sikerével Magyarország is kitüntetett helyre került.

Rácz András felidézte: az iráni Ramsar városában 1971. február 2-án írták alá a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezményt, amelynek 170 ország a tagja. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, jelenleg 29 helyszín csaknem 243,5 ezer hektár kiterjedéssel szerepel a listán.

Neked ajánljuk
Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal) Ilyen fotót csak egyszer lő az ember életében A klímaváltozás alakulásáról nem az időjárás-jelentésből tájékozódhatunk Itt a klímatudatos bankkártya
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam