2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jegesmedve-invázió miatti szükségállapot Oroszországban

Az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton december óta jegesmedvék gyülekeznek. Több mint 52 alkalommal tűntek fel Belusja Guba közelében. 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik, embereket támadnak meg, hivatalokba és irodákba törnek be.

Az arhangelszki régió kormányzója a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy a medvék nagy tömegben árasztották el a lakott területeket. A helyi lakosok, iskolák és óvodák számtalan esetben tettek panaszt azt követelve, hogy a hatóságok szavatolják a biztonságukat. Félnek elhagyni lakhelyüket, veszélyben van napi rendszeres közlekedésük, életvitelük. A szülők félnek gyerekeiket iskolába, óvodába vinni.

Egyes helyeken az óvodák körül kerítéseket húztak. További intézkedésként különleges járművekkel szállítják az embereket munkahelyükre, a katonákat pedig bázisaikra. A jegesmedvék ugyanakkor nem riadnak el a járőrautóktól és a kutyáktól.

Jenny E. Ross amerikai fotóriporter képe, amely első díjat nyert a Természet egyedi kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2012. február 10-én. A felvételen egy hím jegesmedve lépked egy sziklafalon, amint tengeri madarak tojásaira vadászik a Novaja Zemlja orosz szigetcsoporthoz tartozó Oranszkije-szigeten Fotó: MTI/EPA/WPP/Jenny E. Ross

A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Ezzel egy időben ugyanakkor az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék.

Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható, egyre nagyobb térséget érintő olvadás készteti az állatokat arra, hogy délebbre haladva keressenek élelmet maguknak.

Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, de a környéken soha nem volt ennyi belőlük.

A jegesmedve védett faj, és kizárólag önvédelemből vagy végső megoldásként szabad lelőni őket.

Neked ajánljuk
Az orvvadászat ellenére nő a szibériai tigrisek száma a vadonban Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Rendkívüli állapotot hirdettek Oroszországban a pusztító tüzek miatt Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam