2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőterület, de a tűzveszély is nőtt a Mediterráneumban

A mediterrán erdőterületek 2 százalékkal (Szlovénia területével megegyező, 1,8 millió hektárral) nőttek 2010 és 2015 között a mediterrán országokban, de az öröm nem felhőtlen. Jelentős erdőpusztulásról, illetve az éghajlatváltozás, a lakosságszám-növekedés, az erdőtüzek és a szárazság negatív hatásairól is beszámol az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy új jelentésében.

„A mediterrán erdők emberemlékezet óta jól reagáltak az emberi tevékenységből fakadó külső behatásokra, de ezek mértéke még sosem volt ekkora.

Ha nem teszünk lépéseket az erdőpusztulás megfékezésére, három kontinens 31 országának több mint 500 millió lakosa hamarosan gazdasági, társadalmi és környezeti problémák sorával lesz kénytelen szembenézni”

– mondta Hiroto Mitsugi, a FAO erdészeti ügyekért felelős főigazgató-helyettese a szervezet Kék terv (Plan bleu) című, a mediterrán erdők helyzetéről készült jelentése kapcsán.

Magyaltölgyek a spanyol Sierra Morena vidékén Fotó: fao.org

A mediterrán erdők helyzete a számok tükrében:

 • A mediterrán országok erdőterülete 88 millió hektár (mint Franciaország és Olaszország területe együttvéve), ami a globális erdőterületek 2 százaléka.
 • Az átlagos területnövekedés a Földközi-tenger északi partján valamivel nagyobb volt, mégis az országonkénti adatokat vizsgálva európai államokat találunk a legnagyobb veszteséget elkönyvelők között (az élen Portugáliával, Bosznia-Hercegovinával és Albániával).
 • A védett területek bővültek, főleg az erdőterületekben szegény országokban: a mediterrán erdők csupán 4 százaléka található Észak-Afrikában, de a védett erdőségeknek mintegy negyede.
 • Az erdők több mint 5000 milliárd tonna szenet tárolnak – a globális mennyiség 2 százalékát, – amely mennyiség ráadásul 1990 és 2015 között évi átlagosan 2 százalékkal nőtt.
 • Évente 400 000 hektár erdő esik áldozatul erdőtüzeknek.

Erdőpusztulás a Földközi-tenger térségében

A Földközi-tenger északi partján az erdőpusztulás oka főként az erdőtüzek és a területek elhanyagolása, míg délen és keleten a kizsákmányolás (tüzelő és legeltetés), valamint a népesség növekedése.

A mediterrán erdőkre a klímaváltozás a legjelentősebb leskelődő veszély. Az elkövetkezendő években a felmelegedés, a kiszámíthatatlan csapadék és az elhúzódó szárazság határozza majd meg leginkább az erdőtakaró kiterjedését és elosztását.

Hogy túléljék a szárazságot, a fák leépítik szénkészleteiket, gyanta- és szénhidrogén-termelésüket, ami a növény egészsége szempontjából káros. Ez már most is a tölgyek, erdei és lucfenyők, valamint a bükkfák csökkenésében vagy pusztulásában mutatkozott meg Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, és Algériában.

A görögországi Szkopelosz-sziget Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A Földközi-tenger térségének (jelenleg 537 milliós) lakossága 1960 és 2015 között duplázódott meg, és 2050-re várhatóan még további 130 millióval nő. A jórészt dél-keleti részen történt növekedés a természeti erőforrások túlhasználatához vezetett.

Bár az erdőtüzek száma csökkent északon és északkeleten, az 500 hektárnál nagyobb kiterjedésűeké viszont nőtt, s a jelentés szerint ez a tendencia fog folytatódni a jövőben is.

A vízhiány és a talajromlás különösen érzékenyen érinti a mediterrán erdőket, ahol a talajtakaró vékony és gyenge.

A Mediterráneum a világ második legjelentősebb területe a biológiai sokféleség szempontjából, az erdős területek pedig kiemelt fajtagazdagsággal bírnak.

A spanyol, olasz, görög, török és marokkói erdőkben a legmagasabb a veszélyeztetett fajok száma (26-15 százalék közötti).

A gombák különösen elterjedtek ezen erdőkben. A tarvágások és a tölgyfakitermelés miatt azonban számuk fokozatosan csökken.

A Földközi-tenger térsége, a Mediterráneum Fotó: wikipedia.org

Megoldási javaslatok

A jelentés az erdők helyreállítását sürgeti, ezen belül is:

 • A gyérítés és a vegyes fafajok telepítése csökkenti a szárazság negatív hatását.
 • Új tűzvédelmi szabályok, melyek a vészhelyzet elhárításán túl a növényzet preventív védelmére és helyreállítására is ügyelnek.
 • Közös erdőstratégia a térségnek, és közös szabályozási keretek.
 • Az erdészeti értékláncok erősítése.
 • A mediterrán erdők hozzájárulását a zöld gazdasághoz stratégiai szinten kell erősíteni.
 • Fás, parkos területek kialakítása a városi területeken.
 • Erős állami-privát összefogások kialakítása az erdőgazdálkodás területén.
 • A FAO ajánlásainak alkalmazása a sérült erdők helyreállításáért.
Neked ajánljuk
Folytatódik a településfásítási program Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Fordulóponthoz ért az európai újautó-piac? Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam