2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint a gerinceseké

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, madaraké vagy a hüllőké. A rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben, a fajok egyharmada a veszélyeztetett kategóriába tartozik. Azon túl, hogy más állatok táplálékai, a világ haszonnövényeinek háromnegyedét a rovarok porozzák be.

A BBC hírportál tudósítása szerint a rovarpusztulást általában az intenzív mezőgazdasági termelés, a növényvédő szerek és a klímaváltozás okozza.

A rovarok teszik ki a Földön élő élőlények többségét, létük fontos több más faj számára: táplálékul szolgálnak madaraknak, denevéreknek és más apró emlősöknek. A világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát a rovarok porozzák be.

A Biological Conservation című szaklapban megjelent tanulmány készítői 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg szerte a világon.
Az eredmények alapján a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben. A négy fő oka mindennek

  • az életterük elvesztése a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt;
  • a talajjavító és a növényvédő szerek használata, és a vegyi szennyezés;
  • a biológiai eredetű veszélyek, az invazív fajok és a kórokozók is pusztítják a rovarokat;
  • a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken.
A rovarok porozzák be a földkerekség haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát Fotó: pixabay.com

„Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bolygónk ökológiája összeomlik, sürgős és globális intézkedésekre van szükség ezeknek a borzasztó folyamatoknak a megfékezéséhez és visszafordításához”

– mondta Matt Shardlow, a brit Buglife rovarvédő szervezet tagja.

Vannak erős, jól alkalmazkodó fajok, többek közt

a házilégy és a csótány kényelmesen megél az ember alkotta környezetben, és ellenállnak a rovarirtóknak is.

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy a rovarpusztulás hatással lesz a táplálékláncra. Mivel számos madár-, hüllő- és halfaj számára a rovarok jelentik a fő táplálékot, ezek a fajok veszélyben lesznek.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Ezer évben egyszer látni ilyet! Az összes bolygó együtt fog állni A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam