2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 100 év után láttak újra fekete párducot Afrikában

Mikor híre ment, hogy több helyen is látták a fekete párducot, a San Diegó-i állatkert munkatársai kameracsapdákat helyeztek ki a kenyai Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció tanulmányozására, majd hónapokon át vártak és figyeltek.

Nick Pilfold, az állatkert biológusa csapatával oda tett kamerákat, ahonnan többen is látták a ritka állatot, és néhány hónap alatt több kamerának is sikerült felvételt készítenie a fekete párducról.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a párduc vagy leopárd (Panthera pardus) a veszélyeztetett állatok között szerepel.

Több kameraállásból is sikerült felvételt készíteni a ritka állatról Fotó: kgun9.com

A nőstény párduc teljesen fekete szőrzete a melanizmus, vagyis a festékanyag-felhalmozódást okozó génváltozat számlájára írható, az albinizmus ellentéte. A melanizmus a leopárdok nagyjából 11 százalékánál jelentkezik, ám ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában rendkívül ritka a fekete párduc.

A biológus elmondta, hogy ugyan napvilágnál tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, a kamerák éjszakai infravörös felvételein vöröses mintázat is kirajzolódik rajta.

Bár többen jelentették, hogy láttak fekete párducot, ez az első igazolt felvétel egy 1909-es etiópiai megfigyelés óta.

„Valószínű, hogy mindig éltek fekete párducok Kenyában, de ezt azóta nem sikerült jó minőségű felvételekkel igazolni” – tette hozzá Pilfold.

A kenyai Daily Nation napilap szerint egyik fotósuk, Phoebe Okall 2013-ban fényképezett egyet ugyanazon a területen, de nem világos, hogy a kép akkoriban megjelent-e.

A kutatók munkája az African Journal of Ecology című szaklap friss számában jelent meg.

Neked ajánljuk
Most az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a biodiverzitásra Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Madagaszkár – A kaméleonok földje Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam