2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kibújt a tojásból a világ legidősebb tengeri madarának új fiókája

Új fiókája van a világ legidősebb tengeri madarának tartott Wisdom (Bölcsesség) nevű Laysan-albatrosznak. A nőstény albatrosz legalább 68 éves, és ő a világ legidősebb, ma is költő, vadon élő madara.

A Honolulu Star-Advertiser című lap beszámolója szerint a fióka február elején bújt ki a tojásból az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. A madárnak legalább 31 fiókája volt már. Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-atollra, és minden évben ugyanazt a fészket használja párjával, Akeakamaival.

Wisdom az új fiókájával Fotó: MTI/AP/Bob Peyton

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Az albatroszfiókák rendszerint február elején kelnek ki, és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió egyede él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Neked ajánljuk
„Útban voltak” felirattal, zárt dobozban hagyott valaki négy fecskét a napon Drámai fotók: cigarettacsikkel eteti fiókáját egy madár Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel Több százezer embernek kell elmenekülni a dél-ázsiai árvíz miatt Időjárásjelentés 2050-ből
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam