2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így zavar be a madaraknak a klímaváltozás

Az InfoRádió beszámolója szerint már megérkezett az első fehér gólya, és fenyőpinty-invázió van Szlovéniában. A madaraknak nem egy-egy hidegebb nap jelenti a gondot, vagy a hirtelen beköszöntött meleg idő, hanem az élőhelyek ökoszisztémájának megváltozása. Átalakul a madarak táplálékkínálata.

30-50 évvel ezelőtt, a klímaváltozás felgyorsulása előtti időkben az elsők között érkeztek februárban a bíbicek, a korai seregélyek, aztán a mezei pacsirta, de – mint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak elmondta – a rendszer jelentős részben összeomlott.

„A változás évről évre zajlik a szakemberek szeme előtt. Biztos nagyon sokan etetnek madarakat, ők most azt látják, hogy

szinte teljesen üresek az etetők,

aminek például az lehet az oka, hogy későn jött az ősz, nagyon kevés madár érkezett az északi térségekből, és amikor bejött a kemény tél decemberben, az itt lévő énekesmadarak jelentős része délebbre húzódott” – fejtegette Orbán Zoltán.

Fotó: pixabay.com

Érdekesség, hogy ezekben a napokban tőlünk nem messze, Szlovéniában 5 millió fenyőpinty tartózkodik,

ami szokatlan, inváziós madárvonulásnak tekinthető.

Ha már a korai érkezésről van szó: múlt hétfőn egy olyan észlelést kapott az egyesület, mely szerint fehér gólya érkezett magyarországi fészkére. Erről a madárról a szakértők tudják, hogy közülük néhány tucatnyi 2004 óta rendszeresen áttelel Magyarországon.

A madarak esetében a korai érkezés vagy a kései indulás nem jelent igazából problémát, és sokszor nem veszik az emberek figyelembe, hogy rendkívül jól mozgó élőlényekről van szó.

„Ha egy veréb méretű madár rossznak találja a körülményeit, ahová odaér, egyszerűen visszafordul, és egy nap alatt megtesz ezer kilométert dél felé” – mondta Orbán Zoltán, aki szerint

a klímaváltozás nem egy-egy hidegebb napban nyilvánul meg, hanem az élőhelyek megváltozásában, a növényvilág néhány évtized alatt átalakul a hőmérsékleti és csapadékviszonyok mentén. Átalakul a madarak táplálékkínálata.

Neked ajánljuk
Az állatfajok kihalása a növények fennmaradását is befolyásolja A biodiverzitás megőrzéséhez nem elég a védett területek kiterjesztése Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam