2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Zselicben harmadára csökkent a rovarok száma

A múlt heti hír szerint a pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyeknek pedig 25 százaléka halhat ki egy évszázadon belül. A kaposvári entomológus és kutató, Ábrahám Levente szerint ez optimista becslés. A Zselicben a rovaroknak talán kicsivel több, mint egyharmada maradt meg a nyolcvanas évekhez képest. 

Világméretű katasztrófa lehet abból, ha a Földön kipusztulnak a rovarok. Ábrahám Levente szerint már most is nagy gond van, hiszen drasztikusan lecsökkent a rovarok száma.

„Az 1980-as években végeztünk egy felmérést a Zselicben. Egy-egy éjszakai túra során körülbelül 150 fajt gyűjtöttünk össze, és listáztuk azokat. Hogyha most elvégeznénk ugyanezt a vizsgálatot, valamivel több mint 50 fajt tudnánk csak összeszedni, és ez jó eredménynek számítana. Már most látszik, hogy a pár évtizeddel ezelőtti állapothoz képest kétharmaddal kevesebb rovar van. Az évszázad végére sokkal rosszabb lesz a helyzet” – mondta Ábrahám Levente.

A kacsafarkú szender hazánk „kis kolibrije” Fotó: Nagy János József

A rovarpusztulásnak három fő oka van: a globális felmelegedés, a mezőgazdaságban használt vegyszerek és az, hogy átalakultak az élőhelyek. Ha kevesebb rovar lesz a Földön, akkor automatikusan az őket fogyasztó más élőlények populációja is csökken majd. Drasztikus mennyiségben eltűnnek azok a rovarok is, amelyek a beporzást végzik, ezért nem lesz, ami a haszonnövényeket, gyümölcsöket beporozza.

Nem csak a méhekről van szó, mert a legyek, a lepkék, a bogarak és az apróbb madarak is beporozzák a növényeket. Emiatt csökkenhet majd a termés, és élelmezési problémák alakulhatnak ki.

Ábrahám Levente az 1980-as években hallott egy előadást Balogh János akadémikustól, aki azt mondta, hogy minden órában kipusztul a Földön egy élőlény, ami akkoriban rettentő soknak tűnt. Ma már kutatások bizonyítják, hogy a folyamat még drasztikusabban felgyorsult. A kaposvári entomológus szerint a következő generációnak még jobban kell majd figyelnie a környezetre, a természetre.

A fecskék is a változás vesztesei

Molnár Marcell, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kaposvári Csoportjának elnöke szerint

már érezhető a madárvilágban az, hogy csökkent a rovarok a száma. A fecskék gyakorlatilag eltűntek a megyéből, mivel a falvakban már nem tartanak marhát és disznót, valamint sok helyen leverték a házak faláról a fészkeket.

„Húsz-harminc évvel ezelőtt hatalmas fecskekolóniák éltek a megyében. A molnár- és füstifecskék szinte teljesen eltűntek. A táplálékhiány mellett az is problémát jelent, hogy

az emberek szinte mindent lebetonoznak, így nincsen sár, amiből a madarak fészket tudnának építeni.

Fészekrakáshoz gyűjtenek sarat molnárfecskék (Delichon urbicum) Karancslapujtőn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével – a fészekleverések hatósági bejelentésével –, valamint az ezek mellé kihelyezett műfészkek, sárgyűjtőhelyek létesítésével érhető el
Fotó: MTI/Komka Péter

Molnár Marcell azokra a számításokra is rámutatott, amelyek szerint 2030-ra teljesen eltűnhet a fecske Magyarországról, de más madarak is szép lassan fogyatkoznak.

A madaraknál egyes fajok kifejezetten rovarevők, vannak csak magevők, de a fiókáikat azok is rovarokkal táplálják.

Olyan madár viszont nincs, amelyik egy-egy rovarfajra specializálódott volna, de azzal, hogy a rovarok menynyisége folyamatosan csökken, befolyásolja a madarak számát is. Szomorú eredményt hozna, ha megismételnék a zselici felmérést – olvasható Marosi Gábor írásában.

Neked ajánljuk
Eddig ismeretlen fajokat dokumentálnak Ausztráliában Csökkent az északi simabálnák hossza az utóbbi két évtizedben Kiszámolták: több mint 50 milliárd madár él a Földön 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam