2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több a nagyragadozó a Bükkben (videókkal)

A hiúz esetében még csak valószínűsítik, a farkasokról azonban már biztosan állíthatják, hogy több alkalommal sikerrel szaporodtak a Bükkben, ahol időnként a medvék is megjelennek. A Bükki Nemzeti Park munkatársainak kameracsapdákkal sikerült több felvételt készíteniük farkasokról és hiúzról is.

Összehangolt akcióval próbálták felmérni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén megtelepedett farkasok létszámát a szakemberek januárban. Ez azonban az időjárási körülmények meghiúsították, mivel a ragadozók nyomait belepte a hó. A szakemberek jelenleg az évek alatt felhalmozódott megfigyelések alapján

elsősorban a területen élő farkasok rokonsági viszonyait, szociális hálózatukat és területhasználatuk jellemzőit igyekeznek feltárni.

Bükki farkas a kameracsapda felvételén Fotó: heol.hu/BNPI

„Túl vagyunk azon, hogy bizonyítsuk a farkas és hiúz állandó jelenlétét a Bükkben, és a környező területeken” – jelentett ki le Kleszó András, a Kelet-Bükki Tájegység vezetője a heol.hu portálnak. A térségben megjelenő harmadik nagyragadozó a medve, de e faj egyedei csak rendszertelenül, kóborlásaik során bukkannak fel. A természetvédelmi őrök leggyakrabban a Bükk északi előterében és a Tarna-Lázbérc Tájegység területén találkoznak nyomaikkal. Míg a hiúz esetében csak valószínűsítik, a farkasokról biztosan állíthatják, hogy több alkalommal sikerrel szaporodtak a Bükkben.

A Bükkben és a Tarna-Lázbérc Tájegységben lezajlott számlálás, illetve a kameracsapdák ­információi alapján január első felében egy minimum öttagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben, míg ezzel párhuzamosan a Bükk-fennsíkon és a Dél-Bükknek a falka által eddig nem látogatott területein legalább további három-négy egyed mutatkozott.

A nyomozott és az utakat keresztező csapásokat, illetve egyéb életnyomokat GPS-koordinátákkal rögzítik, fotókkal dokumentálják a szakemberek.

Összegyűjtik a genetikai vizsgálatra alkalmas mintákat, azaz hullatékot, vizeletet, szőrt, de az esetlegesen megtalált préda nagyobb méretű csöves csontjait is – ezekből a zsákmányállatok kondíciójára tudnak következtetni.

A friss megfigyelések szerint a dombvidéki peremterületeken is megjelennek időszakosan a farkasok. Az éppen most zajló ­párzási időszak alatt a szokottnál is nagyobb területeket járnak be ezek az állatok, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem bukkantak a nyomaikra.

A téma iránt érdeklők számára igen érdekes, teljes cikk a heol.hu-n olvasható.

Farkaskamera a bükkben 2015 őszén:

Nappali felvételek az Aggteleki Nemzeti Park területén élő farkasfalkáról, 2016-ból:

Hiúz észlelése a Bükkben 2018 tavaszán:

2017-ben is megjelent a hiúz:

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam