2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előny is lehet: elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk. A legtöbb aranysakál Somogy megyében és Baranyában jelent meg, jelenleg mintegy 6500 példányt tartanak számon a szakemberek. Hajdanán az aranysakál honos faj volt hazánkban.

Az M1 csatorna műsorában Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője arról beszélt, hogy

az aranysakál annak idején honos faj volt Magyarországon, aztán egy időre teljesen eltűnt, részben a vadászat, részben a tájátalakítási munkálatok miatt ritkult meg az állomány.

Ezt követően évtizedekig nem volt állandó állomány, csak a 80-as évek legvégén, a 90-es évek elején jelentek meg újra hazánkban.

Hollók (Corvus corax) és egy aranysakál (Canis aureus) egy verekedésben elpusztult gímszarvasbika (Cervus elaphus) teteménél a Somogy megyei Böhönye környékén 2017. szeptember 17-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

A szakember szerint az állatok elszaporodásának oka lehet a déli, szomszédos országokban megnövekedő állomány. Az aranysakál elsőként az országhatáron jelent meg ismét: Somogyban, Tolnában, Baranyában, de ma már Bács-Kiskun megye északi részén és a Budai-hegyekben is lehet velük találkozni.

A kutyafélék családjába tartozó faj „igen eszes jószág”, a farkasnál kisebb, a rókánál kicsit nagyobb, erőteljesebb, 10 kilogramm körüli ragadozó. A hasonlóság miatt sokan összetévesztik a rókákkal.

Táplálkozása főként kisebb rágcsálókból áll, nem jellemző, hogy a nála nagyobb állatokban kárt tenne. A téli, táplálékszegény időszakban nem veti meg a dögöket sem, táplálék után kutatva pedig lakott területek közelében is portyázik.

Aranysakál Böhönye környékén Fotó: MTI/Kovács Attila

A természetvédelmi szakemberek szerint az ilyen ragadozó jelenléte vadgazdálkodási szempontból előnyökkel is járhat.

A vadászoknak arra az állítására reagálva, hogy megritkult az aranysakál miatt az őzállomány, Hanga Zoltán azt mondta: nem látja igazoltnak, alaposabb kutatásokat kell végezni, hogy valóban az aranysakál számlájára írható-e ez a ritkulás.

A szóvivő hangsúlyozta: attól nem kell tartani, hogy az aranysakál emberre támad, olyankor lehet vele csak probléma, ha valamiért veszélyben érzi magát.

Neked ajánljuk
Hálórendszerrel védi a viperákat a Kiskunsági Nemzeti Park Szűrőpapírral gyűjtenek DNS-mintát a tengerből (videóval) A brit királyi gyerekek kérdései Sir David Attenborough-hoz (angol nyelvű videó) Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam