2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elvonultak a jegesmedvék az orosz faluból

Feloldják az oroszországi Novaja Zemlja szigetcsoporton a jegesmedve-invázió miatt bevezetett szükségállapotot. A helyi elöljárók szerint a medvék a riogatásukra összeállt csoportok erőfeszítéseinek, valamint a fagynak köszönhetően vonultak el az elmúlt napokban megszilárdult jégfelületen. Megjelenésük oka az északi-sarkvidéki olvadás is lehet.

A szükségállapotot február 9-én vezették be, miután 52 jegesmedve bukkant fel Belusja Guva településen és annak közelében. (Az erről készült videókat egy korábbi cikkünkben nézhetik meg.)

A régióba múlt csütörtökön az orosz természetfelügyeleti szolgálat (Roszprirodnazor) egy tudósokból és szakértőkből álló csoportja érkezett, amely megállapította, hogy az állatok elvándoroltak a környékről. A medvék behatoltak szolgálati és lakóépületekbe, egyes esetekben agresszívan viselkedtek.

A ragadozók felbukkanásának lehetséges okai között említették a szakemberek a klímaváltozást, az évszakhoz kötődő vándorlást és a nyitott szeméttárolók jelenlétét.

„Belusja Gubában és környékén az előző nap egyetlen medvét sem észleltek. Más települések környékén is kisebb számban bukkantak fel az állatok, mint múlt héten” – hangzott a Roszprirodnazor hétfőn kiadott közleménye.

Jegesmedve Belusja Guva településen Fotó: suomenluonto.fi

A környéket továbbra is tudósokból, katonákból és a helyi önkormányzat képviselőiből álló csoport fogja megfigyelni.

Ha medvét találnak, azt megpróbálják majd elkábítani, hogy jeladót erősítsenek rá.

A helyi elöljáróság szerint a medvék a riogatásukra összeállt csoportok erőfeszítéseinek, valamint a fagynak köszönhetően vonultak el az elmúlt napokban megszilárdult jégfelületen.

Az Északi-sarkvidéken tapasztalható, egyre nagyobb térséget érintő olvadás miatt az állatok egyre délebbre keresnek élelmet maguknak.

Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, a környéken soha nem volt ennyi belőlük. A jegesmedve védett faj, az állatokat kizárólag önvédelemből, végszükség esetén szabad lelőni.

Neked ajánljuk
Az űrből térképezték fel az antarktiszi algavirágzást (videóval) Egy korát megelőző, alig ismert ökológus, Jócsik Lajos Így készült a World Press-fődíjas magyar jegesmedvés fénykép Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam