2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elvonultak a jegesmedvék az orosz faluból

Feloldják az oroszországi Novaja Zemlja szigetcsoporton a jegesmedve-invázió miatt bevezetett szükségállapotot. A helyi elöljárók szerint a medvék a riogatásukra összeállt csoportok erőfeszítéseinek, valamint a fagynak köszönhetően vonultak el az elmúlt napokban megszilárdult jégfelületen. Megjelenésük oka az északi-sarkvidéki olvadás is lehet.

A szükségállapotot február 9-én vezették be, miután 52 jegesmedve bukkant fel Belusja Guva településen és annak közelében. (Az erről készült videókat egy korábbi cikkünkben nézhetik meg.)

A régióba múlt csütörtökön az orosz természetfelügyeleti szolgálat (Roszprirodnazor) egy tudósokból és szakértőkből álló csoportja érkezett, amely megállapította, hogy az állatok elvándoroltak a környékről. A medvék behatoltak szolgálati és lakóépületekbe, egyes esetekben agresszívan viselkedtek.

A ragadozók felbukkanásának lehetséges okai között említették a szakemberek a klímaváltozást, az évszakhoz kötődő vándorlást és a nyitott szeméttárolók jelenlétét.

„Belusja Gubában és környékén az előző nap egyetlen medvét sem észleltek. Más települések környékén is kisebb számban bukkantak fel az állatok, mint múlt héten” – hangzott a Roszprirodnazor hétfőn kiadott közleménye.

Jegesmedve Belusja Guva településen Fotó: suomenluonto.fi

A környéket továbbra is tudósokból, katonákból és a helyi önkormányzat képviselőiből álló csoport fogja megfigyelni.

Ha medvét találnak, azt megpróbálják majd elkábítani, hogy jeladót erősítsenek rá.

A helyi elöljáróság szerint a medvék a riogatásukra összeállt csoportok erőfeszítéseinek, valamint a fagynak köszönhetően vonultak el az elmúlt napokban megszilárdult jégfelületen.

Az Északi-sarkvidéken tapasztalható, egyre nagyobb térséget érintő olvadás miatt az állatok egyre délebbre keresnek élelmet maguknak.

Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, a környéken soha nem volt ennyi belőlük. A jegesmedve védett faj, az állatokat kizárólag önvédelemből, végszükség esetén szabad lelőni.

Neked ajánljuk
Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A világörökség részét képező Gondwana esőerdő egyötöde égett le Ausztráliában A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban Világszerte egyre népszerűbb a fenyőfakölcsönzés Nagyon elszállt a repülők károsanyag-kibocsátása
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam