2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis hazánk kolibrije, a kacsafarkú szender

Májustól késő őszig különleges, cikázó röptű fürge lény látogatja kertjeink illatos virágait. Első pillantásra akár apró kolibrinek is hihetnénk, e sebesen szárnyaló állat azonban igen távol áll a madaraktól. Hazánk ezerarcú rovarvilágának egy nem mindennapi lepkefaja a szenderfélék családjához tartozó kacsafarkú szender.

A magyarországi szenderfajok zöme általában éjszaka aktív. A nappalt rendszerint egy fatörzsön vagy más alkalmatos rejtekhelyen „szenderegve” töltik, és csak a szürkület beálltával kelnek szárnyra.

Ezzel szemben a kacsafarkú szender nem éjjel, hanem napközben jár nektár után. Furcsa nevét a potroha végét díszítő fekete-fehér farpamacsról, a kormánylapátként is funkcionáló úgynevezett kacsafarokról kapta.

A kacsafarkú szender a kolibrifélékhez hasonlóan táplálkozik, sűrű szárnycsapásokkal tartja egy helyben magát Fotó: zaol.hu/Bekő Tamás

Teste tömzsi, dúsan szőrözött, bundás benyomást keltő, nagy fejét rövid vaskos csápok ékesítik. Sajátos bélyege még, hogy a hosszabb elülső szárnyai barnás, rejtő színűek, míg a jóval rövidebb hátsók aranysárgák.

A kacsafarkú szender más nappali lepkéktől eltérően nem a virágon ülve, hanem előtte lebegve, kolibrifélék módjára táplálkozik. Másodpercenkénti 50-100 szárnycsapásával tartja egy helyben magát, miközben hosszú pödörnyelvét bebocsátja a virág kelyhébe. A kiszemelt növény előtt csak néhány pillanatig serénykedik, majd villámgyorsan manőverezve átsuhan egy következőhöz.

Hazánkban a kacsafarkú szender ugyan nem védett, ám a virágok beporzásában végzett szerepe miatt nagy jelentőséggel bír. Nemcsak különlegesek és szépek, hanem hasznosak is.

Egy kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) nektárt gyűjt egy ernyős verbénán a Népligetben
Fotó: MTVA/Róka László

Mivel különösen kedveli a lila színű tölcséreseket, aki a kertjében petúniát nevel, mindenképpen számíthat a lepke megjelenésére. Novemberben a populáció egy része délre vándorol, míg egyes példányok pincékben, barlangokban itthon telelnek. 

Neked ajánljuk
Virágzik a repce és az őszi kikerics (képgaléria) Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek Elismerésben részesült a Nébih erdővédelmi programja Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Higiéniai adományt kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Tovább a forrásra: zaol.hu
Vissza
Hírfolyam