2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatal erdők a legnagyobb szén-dioxid-elnyelők

Az erdők fontos szén-dioxid-elnyelő területek. Olyan ökoszisztémák, amelyek nagy mennyiségű szén-dioxidot képesek megkötni és elraktározni. A kutatók eddig úgy vélték, hogy ennek a munkának az oroszlánrészét az Egyenlítőhöz közeli, sűrű trópusi erdők végzik. Most más következtetésre jutottak.

A PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon megjelent tanulmány készítői az erdők korára vonatkozó adatokat és számítógépes modelleket ötvözve végezték el a globális bioszféra legfrissebb elemzését.

A Birminghami Egyetem kutatói megnézték, hogy 2001 és 2010 között mekkora mennyiségű szén-dioxidot nyeltek el az öreg erdőterületek, és az eredményt összevetették a fiatalabb erdők szénelnyelő kapacitásával.

Ezek a fiatal fák általában olyan területeken nőnek, amelyeket korábban mezőgazdasági célokra használtak, fakitermelés vagy tűz áldozatává váltak.

Fotó: wikipedia.org

A szakemberek korábban úgy vélték, hogy az erdők szénelnyelő kapacitása döntően a légköri szén-dioxid-koncentráció megtermékenyítő hatásával áll összefüggésben.
Most azonban most megállapították, hogy

az újrafásított területek hatalmas mennyiségű szenet kötnek meg,

ami nemcsak a megtermékenyítő hatásnak, hanem a fák fiatal korának is köszönhető. Az erdők teljes szén-dioxid-elnyelő kapacitásának nagyjából 25 százalékáért a „kortényező” a felelős.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a fák korával összefüggő

szénelnyelő kapacitás nem a trópusi területekre, hanem a közepes és magas földrajzi szélességen lévő erdőkre jellemző a leginkább.

„Fontos, hogy tiszta képet kapjunk a szén-dioxid-megkötés helyéről és mikéntjéről, mivel ez a tudás segít célzott és átgondolt döntéseket hoznunk az erdőgazdálkodás tekintetében” – mondta Tom Pugh, az egyetem munkatársa. Hozzátette: „az erdők szén-dioxid-elnyelő kapacitása ugyanakkor véges: az újrafásítási programok végső soron csak akkor lesznek hatékonyak, ha az emberiség folyamatosan dolgozik a károsanyag-kibocsátás csökkentésén”.

Neked ajánljuk
Magyarország környezeti helyzetképe 600 ezer hektár tölgyest veszélyeztet egy rovar Magyarországon Varázslatos vízfestményeken kelnek életre az óceánok fenséges lakói A zene és az emberi test a víz drámájáról is érzékletesen szól Áder János: A magyar vízipari tudástőke exportképes termék
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam