2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A frappáns fecskepelenka

Egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmet arra a szép példára, hogy a vállalat, ahol dolgozik „fecskepelenkákat” telepít a fészkek alá a könnyebb együttélés végett. Így továbbra is vendégül tudják látni a molnárfecskék seregét. Hogy mi is a fecskepelenka? Itt vannak rá a frappáns példák.

Az ember-fecske konfliktusok hátterében szinte mindig a fészekkel együtt járó, lepotyogó ürülék áll. Rengeteg veszekedés, családi és lakótársi viszály, értelmetlen és törvénytelen fecskezavarás és fészekleverés megelőzhető egy egyszerűen nagyszerű eszközzel – a fecskepelenkával.

Egy túrkevei önkormányzati képviselő attól tartott, hogy a lakókat zavarják a fecskefészkek, és le fogják verni azokat. Megkereste a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet, amelynek munkatársai fecskepelenkákat helyeztek ki. Mint utóbb kiderült, a lakókat nem zavarták a fészkek, de örültek a tartók felszerelésének. Azok, akik nemkívánatosnak tartották a fecskék jelenlétét erkélyükön vagy az ablakpárkányuk alatt, még a fészekrakás idején elzavarták a telepedni kívánó molnárfecskéket. Ennek elkerülésére az egyesület a következő évben a madarak visszatérése előtt tájékoztatta a lakosságot a molnárfecskék hasznosságáról, védelmével kapcsolatos jogszabályokról és a tilos emberi tevékenységek végzéséről Fotó: nimfea.hu

Ez a madárvédelmi higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30x20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

A fecskepelenkáról akár a költési időszakban szükség szerint többször is, de ősszel mindenképpen távolítsuk el a száraz, felhalmozódott ürüléket. Ha nagyon muszáj, a fecskepelenka aktív fészkek alá is felfúrható, felszegelhető, a néhány perces zaj szinte bizonyosan nem zavarja a madarakat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy ne tojásos állapotában zajongjunk a fészeknél, várjuk meg a fiókák kikelését, mert a fiókás fészkeket már nem hagyják ott a madarak.

Fecskepelenka...
... szinte bármilyen ...
... környezetben ...
... felszerelhető ...
... és a Madarász suli program keretében is elkészíthető, egyszerű eszköz. A képen magyaralmási iskolások szegelnek össze fecskepelenkákat Fotók és szöveg: Orbán Zoltán

Fecskepelenka az MME-boltban (telefon: 06-20/969-7778, e-mail: mmebolt@mme.hu) vásárolható is!

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: fecskefigyelo.mme.hu
Vissza
Hírfolyam