2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb lett Hawaii szigete a Kilauea vulkán tengerbe ömlött lávájával

Tudósok megmérték a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Hawaiin tavaly felszínre törő Kilauea legújabb lávafolyamait. A friss adatok alapján volt, ahol 55 méterrel is megnövelte a szárazföld magasságát az olvadt kőzet.

Az Egyesült Államok Földtani Intézete (U.S. Geological Survey) az új adatokkal együtt előzetes térképet is készített – írta a Hawaii Tribune-Herald című lap.

A tavaly májusban kezdődő kitörés több mint hétszáz lakóépületet semmisített meg a Hawaii-szigeten, a láva majdnem 36 négyzetkilométert borított el. A szárazföld területét mintegy 3,54 négyzetkilométerrel növelte meg a tengerbe omló olvadt kőzettömeg.
Az új adatok egy részét drónok és helikopterek gyűjtötték tavaly nyáron, az izzó lávafolyam hömpölygése közben.

Gőzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tűzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a Hawaii szigetén fekvő Keleti Riftzónában, Pahoa közelében 2018. május 25-én Fotó: MTI/EPA/Paradise Helicopters/Bruce Omori

Bizonyos helyek a drónoknak túl távoliak, a helikopteres repüléshez túl veszélyesek voltak a magma és a víz találkozásakor keletkező sósav miatt, ezért további adatokat később kellett összegyűjteni.

A Földtani Intézet idén folytatja a láva borította terület vizsgálatát, és pontosítja a nyáron mért adatokat. Az intézet munkatársai azt remélik, hogy a láva vastagságának teljes feltérképezésével jövőre lesznek készen.

Neked ajánljuk
Eljött az ideje annak, hogy megpróbáljuk rendezni a viszonyunkat a természettel Több ezer döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában A déli jégsapka mégsem játszik fontos szerepet az óceánban tárolt szén-dioxid visszatartásában Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam