2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egymilliárd fát ültet Ausztrália

A klímaváltozás hatásainak megfékezésére, a természetes tájképi környezet fejlesztése és az ország általános gazdasági jólétének javítása érdekében fognak 2050-ig 1 milliárd fát ültetni Ausztráliában. Az új Nemzeti Erdőipari Terv számításai szerint így 2030-ig évente 18 millió tonna üvegházhatású gázt szűrhetnek ki a fák.

A globalcitizen.com híre szerint a kezdeményezés közelebb viheti Ausztráliát ahhoz, hogy eleget tegyen a párizsi klímaegyezményben tett vállalásainak. Az új intézkedések a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltbeli jelentését követik, amely feltárta, hogy Ausztráliának erőteljesen, 26 százalékkal csökkentenie kell a szén-dioxid-kibocsátását (28 százalékra), ami jelenleg évi 500 millió tonnának megfelelő szén-dioxid-mennyiség. Scott Morrison miniszterelnök elmondta:

az erdősítés az egyetlen hatékony és hosszú távú megoldást nyújtó eszköze a klímaváltozás elleni küzdelemnek, a 12,5 millió ausztrál dollárt érő fásítási program pedig több tízezer embernek adhat munkát.

Fotó: globalcitizen.com

Előzetes számítások szerint 52 ezren dolgozhatnak közvetlenül az erdő- és fagazdálkodásban, a csemeteneveléstől a fafeldolgozásig, és még több tízezren a kapcsolódó ágazatokban, ami több mint 23 millió ausztrál dollárral járul hozzá a nemzetgazdasághoz.

Az erdőtelepítéseket a klímaváltozás hatásaira leginkább érzékeny déli államokban, Új-Dél-Walesben, Tasmaniában, Nyugat-, illetve Dél-Ausztráliában és Viktória államban kezdik.

Neked ajánljuk
A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak Rekordmeleg szeptember van mögöttünk A jövő év elején terjesztik az Országgyűlés elé az új nemzeti környezetvédelmi programot Ilyen lett a Harley-Davidson első elektromos biciklije
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam