2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: korábban térnek vissza Európába és Kanadába a költöző madarak

A Helsinki Egyetem kutatói szerint a költöző madarak átlagosan egy héttel korábban térnek vissza, mint fél évszázaddal ezelőtt. A növekvő hőmérséklettel együtt a vándorlási időtartam is megnövekedett.

„Az átlagolt vándorlási adatok változásai szerint a madarak tavaszi költözésüket az 1950-es évek óta átlagosan egy héttel hozták előbbre” – közölte Aleksi Lehikoinen, a Finn Természettudományi Múzeum munkatársa, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője.

A finn kutatók következtetése szerint ez a helyileg uralkodó hőmérsékletekkel van összefüggésben.

Minél korábban kezdődik ugyanis a tavasz, annál hamarabb kezdődik a vándorlás.

Mivel Európában a tavaszi hőmérsékletek erősebben emelkedtek, mint Kanadában, ezért ide hamarabb érkeznek meg a madarak.

A házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) 13-16 gramm súlyú, nálunk kétszer is költő költöző madár márciusban érkezik telelőhelyéről a Kárpát-medencébe. Többnyire kerti épületek, pajták, csűrök gerendavégein, rejtett szegleteiben fészkel, és rovarokkal, pókokkal táplálkozik
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A tudósok az Ecological Indicators című szaklapban bemutatott tanulmányuk elkészítéséhez 21 észak-európai és kanadai madármegfigyelő állomásnak mintegy 195 fajhoz hosszú távon gyűjtött adatait elemezték.

Azoknál az állatoknál, amelyek nem túl távol, Európán vagy Észak-Amerikán belül telelnek, évtizedenként 1,5-2 nap az eltolódás mértéke, míg

a távolról érkezők esetében, melyek a telet jóval délebbre töltik, évtizedenként átlagosan 0,6-1,2 nap az eltolódás.

Énekes hattyúk a finnországi Hankasalmi mellett Fotó: wikimedia.org

Az elemzés szerint egyes fajoknál különösen nagyok a változások. Az énekes hattyúk (Cygnus cygnus) például két héttel korábban érkeznek Finnországba, mint az 1980-as években.

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam