2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult Afrikából Zoltán, a GPS-jeladós gemenci fekete gólya

Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról, aki már harmadik alkalommal teszi meg 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között. A gólyák útját követő madárbarátok tippelhetnek is a Gemenci Zrt. honlapján a madarak érkezésére.

A Gemenc Zrt. múlt heti közleménye szerint az adatokból kiderül, hogy a madár néhány nappal ezelőtt kezdte el tavaszi vonulását, és Szudán déli részén olyan területre ért, ahol megfelelő térerő van az adatátvitelhez. A várakozások szerint március közepén érkezik Gemencre.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásáról.

A jeladó felszerelése Zoltánra 2016. június 23-án Fotók: gemenczrt.hu

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület összefogásával működő projektben a madárra 2016. június 23-án szereltek jeladót a gemenci erdőben.

Zoltán elrepülése a jeladó felszerelése után

A nyomon követett fekete gólya az adatok szerint 2018. szeptember 5-én kelt útra, 26-án hagyta el Európát Gallipoli és Sarköy között. Szeptember 29-én ért a török-szír határvidékre, Aleppo közelébe, a hónap utolsó napján Libanonban, Bejrút közelében éjszakázott. Szeptemberben tíz napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 kilométert tett meg Gemenctől. Október 9-én érkezett meg jól bevált, első afrikai tartózkodási helyére, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság határvidékére, a legfrissebb adatok pedig visszaútjának megkezdését jelezték.

Október elején elhallgatott a jeladó, Zoltán az elmúlt évekhez hasonlóan továbbrepült délnyugatra, a Közép-afrikai-Köztársaságba, olyan területre, ahol nincs térerő az adatok GSM-hálózatokon történő továbbításához. Ilyenkor az adatok a készülék memóriájában tárolódnak addig, amíg újra megfelelő körülmények közé ér a madár. Idén február 20-án érkezett az első adatcsomag, Zoltán ekkor már Szudánban járt, útban hazafelé

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozásával a projekt résztvevőinek célja a fekete gólyák életmódjának jobb megismerése, és a megszerzett ismeretek széles körű közzététele.

Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol nem lehet terepen megfigyelni őket. Az útvonal kirajzolásával feltérképezhetők a vonulás során leselkedő veszélyek is. Pontos információkat kaphatnak a kutatók arról, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e útját, és hol telel.

2015 óta – Zoltán mellett – öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS-nyomkövetőt. A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy Zoltánon kívül egyiküknek sem sikerült eljutnia a telelőhelyre. Bár ez kevés adat messzemenő következtetések levonásához, azonban már így is láthatóvá váltak olyan veszélyforrások, mint a vonulási útvonalak mentén húzódó, védelem nélküli távvezetékek.

Az erdőgazdaság arról is beszámolt, hogy remélhetőleg hazafelé tart Gemenc másik gólyája, Tóbiás is, aki rendszerint elsőként érkezik vissza bekamerázott fészkébe. Az ország legöregebb vadon élő fekete gólyája címet is birtokló madár megérkezésének időpontjára most tippelhetnek is az élő közvetítést figyelemmel kísérő madárbarátok a Gemenc Zrt. honlapján.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) A nap képe: Ritkán látott pillanatok egy gólyacsapatról (képgaléria) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam