2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédők pert indítottak a japán delfinvadászat betiltásáért (videóval)

Környezetvédők eddig példa nélküli pert indítottak a delfinvadászat betiltásáért Japánban. A japán halászok évente több száz tengeri emlőst, főként Risso-delfineket ölnek meg a hat hónapig tartó vadászidényben. A Taidzsi kikötőjéből induló hajók kegyetlen delfinhalászatáról Oscar-díjas dokumentumfilm is készült.

A Honsú szigetén található kisváros halászai egy kis öbölbe terelik a delfineket, hajóikkal pedig szándékosan nekiütköznek a tengeri emlősöknek, amelyek így elveszítik tájékozódóképességüket. A páni félelemmel menekülő állatok sokszor összezúzzák magukat a sziklákon, vagy a hálókban fennakadva megfulladnak, míg a többieket brutálisan lemészárolják.

A kegyetlen hagyománnyal egy 2009-ben bemutatott dokumentumfilm, Az öböl (The Cove) ismertette meg a világot.

A hatalmas nemzetközi felzúdulást keltő alkotást később Oscar-díjjal jutalmazták. (A film a cikk végén megtekinthető.)

Részlet Az öböl (The Cove) című Oscar-díjas dokumentumfilm plakátjából Fotó: impawards.com

Az aktivisták keresetükben azt kérték a vakajamai kormányzótól, hogy vonja vissza a Taidzsi kikötőjében horgonyzó hajóknak kiadott hároméves halászengedélyt. Az egyik ügyvéd szerint ez az első jogi eljárás a taidzsi delfinvadászat betiltásáért. A környezetvédők azzal érvelnek, hogy a kegyetlen vadászati módszer sérti a japán állatvédelmi törvényt.

„Sok japán azt hiszi, hogy a delfinek halak, és hibásan úgy gondolják, hogy nem vonatkozik rájuk ez a jogszabály”

– magyarázta Jabuki Ren, egy helyi környezetvédelmi civil szervezet vezetője, aki egy taidzsi lakossal együtt nyújtotta be a panaszt.

Japánban a húsukért vadásszák a delfineket, de a kínai kereslet növekedésével egyre többet adnak el belőlük akváriumoknak is. A tokiói kormány és a helyiek szerint a delfin- és bálnavadászat a japán hagyományok része. A szigetország decemberben bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), és újrakezdi a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Az öböl (The cove):

Neked ajánljuk
Megszüntették a wisconsini szürke farkasok védettségét, egyharmadukat kiirtották Erdőben és szántóföldön pusztít a tűz Spanyolországban (képekkel) Csodák szigete, Madagaszkár (természetfilm) Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam