2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy évtized, hogy helyreállítsuk, amit tönkretettünk

A 2021 és 2030 közti tíz év az erdősítés és egyéb ökoszisztéma-helyreállítási erőfeszítések jegyében telik majd, ami nemcsak a faji sokféleség hanyatlását és a klímaváltozást fékezheti meg, de az élelmiszer-biztonság és a munkahely-teremtés ügyét is előreviszi majd.

Az ENSZ az ökoszisztéma-helyreállítás évtizedének nyilvánította a 2021 és 2030 közötti éveket, amelynek sikere akár 26 gigatonna üvegházgáz kivonását segítheti elő a légkörből, emellett a károsodott élőhelyek és életközösségek helyreállításától a szakemberek a víz- és élelmiszer-biztonság növekedését, valamint a biológiai sokféleség megóvását is várják.

A helyreállítás jelentheti egyrészt az adott terület, így például egy túlhalászott partszakasz természetes regenerálódásának elősegítését, vagy, mint például az erdősítés esetében, növények, fák telepítését.

A program keretében a politikai szándék, a tudományos háttér és a pénzügyi erőforrások összefogásával, a helyi sikeres tapasztalatokat alapul véve, hatalmas, több millió hektáros területek rehabilitációja valósulhat meg.

Fotó: unenvironment.org

Jelenleg a szárazföldi és vízi élőhelyek hanyatlása mintegy 3,2 milliárd ember jóllétét ássa alá, ugyanakkor a fajok kihalása és egyéb ökoszisztéma-szolgáltatások kiesése az éves globális össztermék 10 százalékának megfelelő veszteséget generál – a ködös közgazdaságtani kifejezések mögött többek között a fogyatkozó édesvíz, a beporzók egész táplálékláncot veszélyeztető visszaszorulása és a tengeri halak élőhelyeinek beszűkülése sejlik fel.

Lina Pohl, El Salvador környezetvédelmi és természetierőforrás-minisztere, a helyreállításért felelős regionális vezető szerint „nagy horderejű ökoszisztéma-helyreállítási programra van szükség, amely fokozza az ellenállást, csökkenti a sérülékenységet, és elősegíti az ökológiai rendszerek alkalmazkodását a mindennapos kihívásokhoz és a szélsőséges eseményekhez”.

Az élőhely-helyreállítás évtizedéhez ez idáig 57 állam, regionális kormányzat és privát szervezet csatlakozott, amelyek együttesen mintegy 170 millió hektáros terület helyreállítására tettek vállalást.

Neked ajánljuk
Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell Lelőttek egy eltévedt jegesmedvét Kanadában A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: unenvironment.org
Vissza
Hírfolyam