2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy évtized, hogy helyreállítsuk, amit tönkretettünk

A 2021 és 2030 közti tíz év az erdősítés és egyéb ökoszisztéma-helyreállítási erőfeszítések jegyében telik majd, ami nemcsak a faji sokféleség hanyatlását és a klímaváltozást fékezheti meg, de az élelmiszer-biztonság és a munkahely-teremtés ügyét is előreviszi majd.

Az ENSZ az ökoszisztéma-helyreállítás évtizedének nyilvánította a 2021 és 2030 közötti éveket, amelynek sikere akár 26 gigatonna üvegházgáz kivonását segítheti elő a légkörből, emellett a károsodott élőhelyek és életközösségek helyreállításától a szakemberek a víz- és élelmiszer-biztonság növekedését, valamint a biológiai sokféleség megóvását is várják.

A helyreállítás jelentheti egyrészt az adott terület, így például egy túlhalászott partszakasz természetes regenerálódásának elősegítését, vagy, mint például az erdősítés esetében, növények, fák telepítését.

A program keretében a politikai szándék, a tudományos háttér és a pénzügyi erőforrások összefogásával, a helyi sikeres tapasztalatokat alapul véve, hatalmas, több millió hektáros területek rehabilitációja valósulhat meg.

Fotó: unenvironment.org

Jelenleg a szárazföldi és vízi élőhelyek hanyatlása mintegy 3,2 milliárd ember jóllétét ássa alá, ugyanakkor a fajok kihalása és egyéb ökoszisztéma-szolgáltatások kiesése az éves globális össztermék 10 százalékának megfelelő veszteséget generál – a ködös közgazdaságtani kifejezések mögött többek között a fogyatkozó édesvíz, a beporzók egész táplálékláncot veszélyeztető visszaszorulása és a tengeri halak élőhelyeinek beszűkülése sejlik fel.

Lina Pohl, El Salvador környezetvédelmi és természetierőforrás-minisztere, a helyreállításért felelős regionális vezető szerint „nagy horderejű ökoszisztéma-helyreállítási programra van szükség, amely fokozza az ellenállást, csökkenti a sérülékenységet, és elősegíti az ökológiai rendszerek alkalmazkodását a mindennapos kihívásokhoz és a szélsőséges eseményekhez”.

Az élőhely-helyreállítás évtizedéhez ez idáig 57 állam, regionális kormányzat és privát szervezet csatlakozott, amelyek együttesen mintegy 170 millió hektáros terület helyreállítására tettek vállalást.

Neked ajánljuk
Mi lenne, ha eltűnne az amazóniai esőerdő? Hatalmas fásítási program magyar civil kezdeményezésre Emma Thompson is kiállt a klímavédelem fontossága mellett A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: unenvironment.org
Vissza
Hírfolyam