2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tömegesen mészárolják le a gólyákat Libanon felett

Döbbenetes ténnyel szembesít az index.hu cikke az Afrikából Európába és Kelet-Ázsiába visszatérő gólyák lelövéséről. Több mint félmillió gólya útvonala Libanonon keresztül vezet, ahol mára egyfajta nemzeti hobbivá vált a költöző madarak levadászása.

Tavasszal a költöző madarak Európa és Kelet-Ázsia felé veszik az irányt, hogy ott fészket rakjanak és szaporodjanak. Azért választják a közel-keleti útszakaszt Európa felé menet, mert arra kerülik el a Földközi-tengert, hogy inkább a szárazföld felett repüljenek.

A több mint félmillió fehér gólya útvonala Libanonon keresztül vezet, ahol mára egyfajta nemzeti sport lett a költöző madarak levadászása. Szegények és gazdagok egyaránt örömüket lelik abban, hogy mindenre lőnek, ami mozog a levegőben.

Fotó: Facebook/Committee Against Bird Slaughter (CABS)

Nemcsak Libanon, de más környékbeli országok lakosai is előszeretettel vadásznak a költöző madarakra, de Libanonban a legkétségbeejtőbb a helyzet. A becslések szerint 2,6 millió madár esik áldozatul évente az értelmetlen vadászatnak, vagyis négyzetkilométerenként 248 madarat lőnek ki, köztük rengeteg védett, veszélyeztetett egyedet is. Sajnos, a pontos számok ennél magasabbak is lehetnek azzal párhuzamosan, hogy a költöző madarak kilövése egyre elfogadottabb az ottani társadalomban.

A repülési útvonal alatt nagyjából húszméterenként állnak fegyveresek, de az sem ritka, hogy az erkélyről lövöldözik a madarakat, majd a képeket büszkén osztják meg a közösségi oldalakon.

A tömeges mészárlás már közvetlen hatással van a költöző madarak populációjára.

Az állatvédő szervezetek mellett már európai országok környezetvédelmi hivatalai is felemelték szavukat a madarak mészárlása ellen, eddig azonban nem történt érdemi változás az ügyben.

Libanoni vadászok szörnyű zsákmányaikkal Fotó: greenworldwarriors.com

A greenworldwarriors.com-on további megdöbbentő képek láthatók az értelmetlenül gyilkoló „büszke vadászokról” és áldozataikról.

Ez a videó is a madarak levadászásáról készült:

Neked ajánljuk
Újabb lépés a tengeri madarak megóvásáért Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam