2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Wikipedia segíthet a veszélyeztetett fajok azonosításában

Könnyen lehet, hogy a kihalással fenyegetett fajok időben történő azonosítását a jövőben nem a természetben, hanem az internetes keresési szokásainkon végzett vizsgálatok segítik majd.

Az Oxford Egyetem kutatói ismerték fel, hogy az élővilággal kapcsolatos Wikipédia-keresések erős hasonlóságot mutatnak az élőlények természetben mutatott aktivitásával – számolt be a Telegraph.

A kutatók 3 éven keresztül, 31 715 fajhoz kapcsolódóan mintegy 2,3 milliárd oldalletöltést vizsgáltak, és arra jutottak, hogy az időszakosan előforduló fajokkal foglalkozó keresések (ilyenek például a vándormadarak vagy az év bizonyos hónapjaiban virágzó növények) száma akkor volt a legmagasabb, amikor az adott területen a természetben is a legnagyobb valószínűséggel voltak megfigyelhetők.

A kutatók ezért úgy vélik, hogy az egyes éveket egymással összevetve a keresési gyakoriság csökkenése korai jelzést adhat az érintett faj egyedszámának csökkenéséről.

Vajon jövőre hányan néznek utána a tiszavirágzásnak? Fotó: wikipedia.org

John Mittermeier, a PLOS Biology című szaklapban publikált kutatás vezetője arra is rámutatott: nem várták, hogy a természettől való eltávolodással társított online jelenlétünk ilyen erős kapcsolatot mutat majd az élővilágban zajló folyamatokkal. A szakember szerint ebből úgy tűnik, igenis fontosak az emberek számára a tágabb környezetükben zajló folyamatok.

Az internethasználattal kapcsolatos adatok ezért a jövőben a természetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítések, szemléletformáló és adománygyűjtő kampányok megtervezésekor is segíthetik a szakemberek munkáját.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: telegraph.co.uk
Vissza
Hírfolyam