2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átköltöztetik az orosz „cetbörtönben” tartott fehér és kardszárnyú delfineket

Akkora felháborodást váltott ki világszerte és Oroszországban a Vlagyivosztokhoz közeli Nahodka kikötővárosánál fellelt illegális „cetbörtön”, hogy februárban maga Putyin elnök rendelte el, hogy dolgozzanak ki megoldást a problémára. Az illegális üzemeltetőkre büntetés vár, és egy ideiglenes központba telepítik át a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint.

Amint arról már korábban tudósítottunk, a brit Whale and Dolphin Conservation (WDC) állatvédő szervezet tett közzé novemberben egy drónfelvételt, amelyen jól látható, hogyan tartanak fogva egy oroszországi telephelyen illegálisan kifogott delfineket.

A delfineket csak fagypont feletti hőmérséklet mellett, a jég elolvadása után szabad áttelepíteni a „cetbörtönből” Fotó: youtube.com

Mint Alekszej Gorgyejev orosz miniszterelnök-helyettes elmondta: a Russzkij-szigeten üzemelő,

a nagy testű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a természetes közegükbe való visszatérésre. A delfineket majd csak fagypont feletti hőmérséklet mellett, a jég elolvadása után lesz szabad áttelepíteni.

Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben tavaly felfedezett „cetbörtön” akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat, amelyek közül négy egyed eltűnése után 11 kardszárnyú és 87 fehér delfin maradt életben, külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül, és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze, és március 1-ig dolgozzanak ki megoldást a problémára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: az elnöki apparátus az ügyet továbbra sem tekinti lezártnak, és azt az ellenőrző osztály hatáskörébe vonja.

A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata, és más szervek is részt vesznek.

Peszkov egyébként elismerte, a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek.

A fogva tartott állatok állapotát az állatorvosok jónak ítélték meg. Tervezett szabadon bocsátásukat megelőzően mindegyiket külön újból meg fogják vizsgálni, és chippel fogják ellátni.

Az akklimatizálásban részt vevő szakemberek munkáját az Összoroszországi Halgazdásági és Óceántani Kutatóintézet és annak vlagyivosztoki kirendeltsége koordinálja.

Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a „cetbörtön” üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam