2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egymillió tonna iszappal rontanák tovább a Nagy-korallzátony esélyeit

A kikötőtakarításból származó hulladékot a Nagy-korallzátonyt kezelő hatóság hozzájárulásával helyeznék el a világörökségi helyszín közelében.

A Hay Point kikötőjének takarításából származó hulladék híre hatalmas felháborodást keltett Ausztráliában. „Iszapkotrásból származó üledéket raknak le világörökségi vizeken, mintha a korallzátonyunk szeméttelep lenne” – fakadt ki Larissa Waters, zöld párti szenátor az Independent beszámolója szerint.

A művelethez szükséges engedélyek kiadására nem egészen egy héttel azt követően került sor, hogy többen figyelmeztettek: az elmúlt időszakok áradásai nyomán érkező szennyvíz károsíthatja a zátonyt, mivel akadályozza a napfény bejutását, ezzel együtt a korallok fotoszintézisét is.

Fotó: USFWS – Pacific Region/flickr.com

Az iszap lerakása a területen általában tilos, azonban egy kiskapu mégis lehetővé teszi: a kikötők karbantartásából származó hulladékra ugyanis nem vonatkozik a szabályozás.

A kikötő takarítását végző vállalat ugyanakkor eltúlzottnak tartja a reakciókat.
„Az utakhoz hasonlóan a hajózási csatornák karbantartása is elkerülhetetlenül szükséges a megfelelő működésükhöz. Ez a hajók útvonalán az évek során lerakódó és felhalmozódó üledék kotrását is magában foglalja. Előzetes felméréseink alapján ez az iszap túlnyomórészt kis kockázatot jelent a védett területek élővilágára – átmenetileg, rövid távon egyes fenékközeli élőhelyekre lehet hatással” – olvasható a vállalat közleményében.

Az állami szabályozásnak meg kell változnia, a kültéri elhelyezést teljesen be kéne tiltani, hogy a korallzátonyt kezelő hatóság (GBRMPA) ne adhasson ki engedélyt a drágább, helyben történő ártalommentesítés és elhelyezés alternatívájaként – nyilatkozta a Guardiennek Larissa Waters.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam