2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tíz hektáros ártéri területet tiszított meg a hulladékszőnyegtől a PET-csapat (videókkal)

Az idei év első nagyszabású ártéri hulladékmentesítő akcióján 35 000 műanyag palackot gyűjtött össze a PET Kupa csapata a Felső-Tiszán. A Tiszaszalka és Vásárosnamény között elhelyezkedő Natura 2000-es területen tíz hektárnyi ártéri erdőt fésültek át és tisztítottak ki a környezetvédelmi mozgalom önkéntesei és a vízügyi igazgatóságok szakemberei. Az összegyűjtött hulladék fele – csakúgy, mint a 60 bálányi préselt pillepalack – újrahasznosításra kerül.

A PET Kupa csapatai nyaranta több tonna hulladékot szednek össze és rekordokat döntenek a Tisza vidékén, amikor egy héten keresztül saját építésű, pillepalackokból készült hajóikkal eveznek, versenyeznek és közben gyűjtik a hulladékot.

Az év többi részében szemléletformáló programokat, kiállításokat és bemutatókat tartanak, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, hogy minél közelebb jussanak a szennyezés felszámolásához. A probléma gyökere elsősorban Ukrajnában ered, ahonnan a Tisza ártérbe lerakott lakossági kommunális hulladékot az áradások hazánkba szállítják.

Fotók: PET Kupa

„A probléma sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk. Egyrészt Ukrajnában sok helyütt nincs megfelelő hulladékszállítás, -kezelés, és deponálás” – részletezi az okokat Hankó Gergely, a program projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője.

A jelenlegi ukrán hulladékelszállítási összegek „bevezető árak”, így ezen bevételekből a közszolgáltatók képtelenek fejleszteni vagy megfelelő színvonalat biztosítani, a lakosság életszínvonala és átlagkeresete pedig nem engedi meg a magasabb díjak bevezetését. Mindezekből kiindulva komolyabb kormányzati, európai uniós vagy befektetői támogatás nélkül nem oldható meg a probléma. Az elmúlt hetekben azonban megint megcsillant a remény, hiszen a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal és a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara (MUKIK) vezetői memorandumot írtak alá egy Komplex Hulladékgazdálkodási Program megvalósítására Kárpátalján.

Egyelőre sajnos a megoldás a hulladékok ártérből való összeszedése, illetve az ukrán, kárpátaljai lakosság szemléletformálása, hogy ne a folyókba kerüljön a hulladék. Ezért tervez 2019-ben több hulladékgyűjtő akciót a PET Kupa mozgalom ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület.

Idén tavasszal a Tisza-tavon és a Tisza mellékfolyóin végeznek hulladékmonitoringokat, hogy pontosan felmérjék a területek szennyezettségét.

Terveik között szerepel az is, hogy a hagyományosan megrendezett felső-tiszai PET Kupa hajós futam mintájára hirdessenek meg egy kisebb versenyt. Az évközi akciókhoz folyamatosan várják önkéntesek jelentkezését.

A Tiszaszalka határában fekvő természetvédelmi területen már tavaly télen is takarítottak az önkéntesek a vízügyi igazgatóságokkal közösen.

Mivel ez az ártéri szakasz a legszennyezettebb, ezért az idén nagyobb csapattal, három napon keresztül folyt a hulladékmentesítő munka: egy folyamkilométeres partszakaszon tíz hektárnyi terület szabadult fel a hulladéktól.

Átválogatás után a hulladék fele visszakerül a körforgásba, ezért az önkéntesek a műanyagokat, a fémeket és az üveget külön csoportosították, hogy a legszakszerűbb módon tudják átadni a térségi közszolgáltatónak. Idén két ipari bálázógép segítette a palackok tömörítését, amelynek eredményeként 60 bálányi színre válogatott, tömörített műanyagot fognak újrahasznosítani.

A PET Kupa önkéntesei folyamatosan keresik az ártérből gyűjtött hulladék újrahasznosítási lehetőségeit. Ennek első lépéseként a palackok színre válogatott kupakjaiból készítettek granulátumokat, egy speciális, erre a célra készített darálóval.

„A műanyag granulátumokat tesztelni fogjuk, hogy megnézzük, mi minden gyártható e másodnyersanyagból, miként kerülhet vissza a körforgásba” – hangsúlyozta az újrahasznosítás fontosságát Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke.

A program az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg. Partnerek és közreműködők: Országos Vízügyi Főigazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft., Vásárosnamény Önkormányzata, K3&S Kft., Malagrow Kft., BI-KA Logisztika.

A PET Kupa most lezárult akciójáról a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület internetes kisfilmsorozatot készített. Az augusztusi PET Kupára itt lehet jelentkezni.

Neked ajánljuk
Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: bdpst24.hu
Vissza
Hírfolyam