2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már az egész országban tűzgyújtási tilalom van

Február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

Március 6-tól az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintők, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.

Az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált az elrendelése.

Fotó: szuperfarm.hu

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén – különösen a parlag- és legelőterületeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma:

február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam