2019. március 26., Emánuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már az egész országban tűzgyújtási tilalom van

Február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

Március 6-tól az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintők, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.

Az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált az elrendelése.

Fotó: szuperfarm.hu

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén – különösen a parlag- és legelőterületeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma:

február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el öt megyében Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el öt megyében Harkályt, küllőt, csuszkát, fakúszt szeretnék az etetőn! Egy hét, amikor minden a fenntarthatóságról szólt Hazatért Gemencbe Zoltán, a jeladós fekete gólya
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam