2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megváltoztatja az északi-sarkvidéki állatok táplálkozását a klímaváltozás

A Norvég Sarkkutató Intézet és a Tromsöi Egyetem tudósai két évtized adatait elemezték ki, melyek a belugák avagy fehér delfinek, valamint a gyűrűsfókák táplálkozási viselkedését dokumentálták. Most megjelent tanulmányukból  kiderül, hogy e két állatfaj alkalmazkodik azokhoz a változásokhoz, amelyek életterükben következtek be a klímaváltozás hatására.

A The Royal Society Biology Letters című szaklapban bemutatott tanulmány szerint a kutatók a Norvégiától északnyugatra lévő Spitzbergák régiójára koncentráltak, mivel az ottani sarkvidéki vizeket különösen erősen érinti a klímaváltozás.

„2006-ban a régióban megváltoztak a tengerjégviszonyok, ez az átalakulás jelenleg is tart. A szóban forgó állatokat már 2006 előtt megjelölték, ily módon alaposan meg tudták figyelni őket” 

– mondta Charmain Hamilton, a kutatás vezetője.

Az északi-sarkvidéken honos fehér delfin (Delphinapterus leucas) Fotó: earth.com

Korábban mindkét faj vadászott tengerjéggel borított területeken, elsősorban tengeri gleccserek zónájában, tehát ott, ahol a gleccserek az óceánba érnek.

A klímaváltozás előrehaladtával és a gleccserek olvadás okozta visszahúzódásával az állatok megváltoztatták vadászati szokásaikat.

A kutatók ezt 28 fóka 1996-2003 és 2010-2016 közötti, 18 beluga 1995-2004 közötti és 16 másik beluga 2013-2016 közötti adataival bizonyították.

Gyűrűsfóka (Pusa hispida) Fotó: wikimedia.org

Míg 20 éve még mindkét faj ideje felét gleccserek vizében töltötte és ott sarki tőkehalra vadászott, a gyűrűsfókák egyre hosszabb ideig tartózkodtak a gleccserszirteken. A belugák ellenben gyakrabban jelentek meg a fjordokban, valószínűleg azért, mert másfajta táplálékot kerestek.

Ez valószínűleg azzal áll összefüggésben, hogy a klímaváltozás más fajokat is északibb vizek felé vonzott. A fókák ellenben megszokott táplálékuknál maradtak, a vadászati időszak viszont jelentősen megnőtt.

Neked ajánljuk
A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) Zöldebbé teheti az Antarktiszt és eltüntethet ott élő fajokat a klímaváltozás A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam