2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos túlkapásokkal vádolják a Természetvédelmi Világalap (WWF) vadőreit

„Brutális paramilitáris erők” finanszírozásával vádolja egy ismert amerikai internetes portál a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét, a Természetvédelmi Világalapot (World Wildlife Fund for Nature, WWF), amely erre reagálva bejelentette, hogy független vizsgálatot rendel el az ügyben.

A Buzzfeed nevű online magazin szerint a WWF évek óta támogat Afrikában és Ázsiában olyan vadőröket, akik rendszeresen vadorzással gyanúsított embereket kínoznak és ölnek meg.

A portál egy éven át vizsgálta a vadorzás elleni fellépés módszereit hat országban, és saját állítása szerint találkozott a WWF-fel együttműködő kegyetlen félkatonai vadőrök áldozataival. „Az aranyos pandás logóról ismert, népszerű jótékonysági szervezet ázsiai és afrikai nemzeti parkokban paramilitáris erőket képez ki, finanszíroz és lát el felszereléssel, olyan erőkkel folytat szoros együttműködést, amelyeket sok ember megverésével, megkínzásával, szexuális megtámadásával és meggyilkolásával vádolnak, emellett falvak elleni rajtaütéseket finanszíroz” – írja a Buzzfeed.

Fotó: creativereview.co.uk

A jelentés, amely több mint 100 emberrel készített interjúkon alapul, azt állítja, a szervezet terepen dolgozó munkatársai „brutalitásukról híres” fegyveres csoportokkal hajtottak végre akciókat orvvadászok ellen, és a WWF „jóváhagyott egy javaslatot a nemkívánatos személyek megölésére egy olyan nemzeti parki igazgató részéről, aki több tucat ember lemészárlását felügyelte”.

A portál szerint az egyik afrikai országban a WWF részese volt egy olyan kétes akciónak, amelyben egy hírhedt hadseregtől vásároltak automata karabélyokat. Nepálban vadőrök egy férfit halálra kínoztak 2006-ban, Kamerunban 2017-ben pedig szülei szeme láttára kínoztak meg egy 11 éves fiút. A Buzzfeed riporterei szerint Nepálban a WWF azon volt, hogy ejtsék a vádat a kínzással vádolt vadőrök ellen, akik közül az egyiket később felvettek alkalmazottként.

Nem ez az első eset, hogy kegyetlenkedéssel vádolják a WWF-et.

A Survival International nevű, ugyancsak elismert jogvédő szervezet 2017-ben a pigmeusok emberi jogainak „szisztematikus és általános” lábbal tiprásával vádolta meg a WWF által fizetett kameruni, kongói és közép-afrikai erdőőröket.

A svájci székhelyű WWF közleményben jelentette be, hogy nagyon komolyan vesz minden állítást, független vizsgálatot rendel el az ügyben, és a bizonyítékok megosztására kéri a Buzzfeedet.

A WWF állásfoglalása a BuzzFeed vádjaira

„Az emberi jogok megsértése teljes mértékben elfogadhatatlan, és természetvédelmi célok semmilyen körülmények között nem indokolhatják azt.

Munkánk középpontjában az élőhelyek és az ott élő emberek állnak. Az emberi jogok tisztelete küldetésünk alapköve. A vádakat komolyan vesszük, és független vizsgálatot indítunk.

Szigorú irányelveink vannak azért, hogy munkatársaink és partnereink egyaránt tiszteletben tartsák a helyi közösségek tagjainak jogait és jólétét. Ezen irányelvek bármilyen megsértése teljesen elfogadhatatlan számunkra. Amennyiben a vizsgálatunk során ilyen esetekre fény derül, készek vagyunk azonnali lépéseket tenni.”

Neked ajánljuk
Hatalmas fásítási program magyar civil kezdeményezésre Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket Több mint száz delfin pusztult el a Zöld-foki Köztársaság egyik szigetén (videóval) Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam