2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újraéleszthetők az elpusztult erdők is

Néhány elképzelés szerint még a kiirtásuk után is helyreállíthatók az erdős területek a technológia és a türelem segítségével. Egy holland cég olyan spanyol területen kezdett el fákat telepíteni, ahol a természet nem képes meggyógyítani önmagát, és szélsőséges időjárási körülmények uralkodnak.

Fél évezreddel ezelőtt az Ibériai-félsziget nagy részét erdőségek borították, de évszázados háborúk és megszállások, a mezőgazdaság bővülése, valamint a faszénért és hajózásért kivágott fák a Matamoriscához hasonló kis falvakat lepusztult tájakká tette – írja a BBC.

Matamorisca és környéke Fotó: wikimedia.org

A természet képes újraéledni?

A vidék száraz klímája, az elhasznált talaj az erdősítési tervek katasztrófájához vezettek, de az amszterdami székhelyű Land Life Company cég számára mégis ideális a terület.

Ők tipikusan ott tevékenykednek, ahol a természet nem képes meggyógyítani önmagát, és oda mennek, ahol goromba időjárási körülmények uralkodnak, például szélsőségesen forrók a nyarak.

Matamoriscában 17 hektár terméketlen önkormányzati területen avatkoztak be: a föld alatt, a fák körül lebomló anyagból készült fánk alakú, vattaszerű anyagokat helyeztek el, s ezek egyenként 25 liter vizet képesek magukban tartani.

Fotó: landlifecompany.com

Körülbelül 16 ezer tölgyet, kőrisfát, diófát, vörösberkenye- és berkenyefát ültettek 2018 májusában. A fák 96 százaléka túlélte a tikkasztó nyarat is rendkívüli öntözés nélkül.

A cég szerint a természet képes visszaállni magától, de az évtizedeket vagy századokat is igénybe vehet, ők viszont felgyorsítják az eseményeket.

A céget a globális biodiverzitás, a biológiai sokszínűség pusztulása és a klímaváltozás ösztönözte.

Támogatni kell a kezdeményezést

Walter Vergara, a World Resources Institute erdő- és klímaspecialistája szerint ez nem egy elméleti javaslat, hanem

egy megfelelő ösztöndíjakat, megfelelő döntéshozókat, elemzéseket és elegendő nagyváros bevonását igénylő feladat, de sikerülhet.

Ezek a tényezők attól függően egyesülhetnek egy aprólékos projekt részeként – persze, ha a földdel egyenlővé tett erdők megmentése lehetséges –, hogy milyen típusú ökoszisztémában gondolkodunk. Az Amazonas másodlagos erdői – vagyis ahol korábban emberi beavatkozás történt, de mára már nincs nyoma – különböznek a texasi fenyvesek erdőtüzek utáni helyreállításától, vagy a zord északi erdőktől, amelyek Svédország nagyját borítják. Mindegyik esetben különböző okok miatt kezdődik az erdősítés.

A cél 350 millió hektár erdő feltámasztása

A száraz körülmények legnagyobb veszélye az elsivatagosodás. A helyreállítás csak olyan szervezetekkel együttműködve lehet sikeres, amelyek nem várják vissza a kiadott pénzüket. A cél 350 millió hektár 2030-ra, amely 20 százalékkal nagyobb földterület, mint India.

Az, hogy a táj visszakapja a fákat, pozitívan befolyásolja a páratartalmat, a vízfelvételt, a talaj és a biológiai sokszínűség megőrzését.

A Costa Rica-i Turrialba tűzhányó hamujával borított erdő La Picada falu közelében Fotó: MTI/EPA/Jeffrey Arguedas

A befektetések kockázata csökken, ha megfelelő helyet választunk, és elegendő idő áll rendelkezésünkre. A Costa Rica-i vadaspark Barú területén 1987-ben nem volt több, mint egy szarvasmarhafarm, amikor Jack Ewing úgy döntött, hogy ökoturisztikai célponttá alakítja. Egy barátja azt javasolta neki, hogy hagyja a természetet a „maga útját járni”, ahelyett, hogy beavatkozna.

Barú egyik színes madara
Fotó: haciendabaru.com

A hajdani legelőket most fák dúsítják, és 150 hektár emberi beavatkozástól mentes másodlagos erdő található Barúban. Az elmúlt tíz évben üvöltő majmok, skarlátszárnyú papagájok és még vándorló pumák is megjelentek a menedéket nyújtó földön, felélesztve az ökoszisztémát.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam