2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fákkal az elsivatagosodás ellen

Az elmúlt hét évben 445 millió fát ültettek a kínai Belső-Mongólia autonóm tartományban a homokviharoktól való védekezés céljából és az elsivatagosodás megakadályozására.

A hét év fásítási akcióiban 76,6 millió önkéntes vett részt – közölte a tartomány erdő- és legelőgazdálkodási hivatala az újabb, március 12-i faültetési nap (Arbor Day) előtt.

Az erdősítés az észak-kínai tartományban 2012-ben vett lendületet, amikor faültetési célokat szabtak meg a helyi illetékeseknek, és ösztönözni kezdték önkéntesek részvételét a fásításban.

Kínában 1981-ben kezdték bevonni a lakosságot a fásításba, azóta 400 ezer hektáron 1,7 milliárd fát ültettek el Belső-Mongóliában, ahol több nagy sivatag is található.
Az elsivatagosodás elleni intézkedéseknek tulajdonítják, hogy csökkent a homokviharok száma Kína északi részén az elmúlt évtizedekben.

Fotó: New China TV/youtube.com

Az elkövetkező években világszerte új lendületet vehet az erdők telepítése, ezt szolgálja az ENSZ által meghirdetett őkoszisztéma-helyreállítás évtizede is. Az erdők telepítése az elsivatagosodás megállítása és a faji sokféleség helyreállítása mellett a légköri szén-dioxid mennyiségének csökkentéséhez is hozzájárul.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam