2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem

Régóta tudjuk – a földi élet bonyolult szövedékében bármit bolygassunk is meg, növény- és állatfajok tucatjaira hozhatunk szenvedést. A természet burjánzó változatossága nem értelmetlen tobzódás, valamennyi szereplő túlélését szolgálja – a szegényes élőhely sérülékeny élőhely.

Az ökológiai rendszerek összetett szépségéről és sérülékenységéről beszél az a kutatás is, amely a kabócák, levéltetvek és hangyák bonyolult kapcsolatainak alakulását vizsgálta különböző élőhelyeken.

Ezek a rovarok trofobiózisban élnek: a hangyák a kabócák és levéltetvek által termelt mézharmattal táplálkoznak, cserébe megvédik őket az ellenséges ragadozóktól Fotó: böhringer friedrich/Wikimedia Commons

A Freiburgi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogyan alakulnak ezek a kapcsolódások a különböző összetételű erdőkben. Egy kínai kutatási területen változatos élőhelyeket vizsgálhattak – egyféle fából telepített erdőktől egészen a 16-féle növényt felvonultató társulásokig. Az eredmény egyértelmű:

minél sokszínűbb egy erdő, annál többféle levéltetű-, hangya- és kabócafajnak ad otthont. Ráadásul a változatosság növekedésével a lehetséges kapcsolódások száma és kihasználtsága is nő: ezekben az erdőkben a levéltetvek és a kabócák többféle növényt fogyasztanak, és a hangyák is több fajjal lépnek kölcsönhatásba.

Ezek a többszörös kapcsolódások védettebbé és ellenállóbbá is teszik valamennyi résztvevőt a környezet megváltozásával járó nehézségekkel szemben.

A Proceedings of the Royal Society című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei jól illusztrálják, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben egyre fontosabbá váló erdősítés mellett miért kell nagy hangsúlyt fektetni a meglévő fás élőhelyek megóvására. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam