2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harkályt, küllőt, csuszkát, fakúszt szeretnék az etetőn!

A harkályok és a többi fatörzslakó madár nem kíván különleges eleséget, a többi fajhoz hasonlóan vízért, napraforgóért, állati zsiradékért és almáért jár az etetőre. Esetükben a kérdés éppen ezért elsősorban nem a mit, hanem a miként. Ezen az oldalon ahhoz adunk ötleteket, miként számíthatunk gyakoribb vendégként rájuk a kertben, télen az etetőn és egész évben az itatón.

Ahhoz, hogy a speciális életmódot folytató madarak számára vonzó megoldásokat találjunk, mindenekelőtt az igényeiket, a viselkedésük mozgatórugóit kell megismernünk, ezért először ezeket tekintjük át. (Azok, akik már jól ismerik az érintett fajokat, a teljes cikk jobb felső sarkában lévő tartalomjegyzékben a megfelelő pontra kattintva, vagy lefelé lapozva léphetnek tovább az etető- és itatóhely berendezésének fejezeteire.)

Tollászkodó zöld küllő kertbe telepített harkályfán Fotók: mme.hu/Orbán Zoltán

A KÉREGLAKÓK

A fák törzsének és ágainak összesített felülete olyan óriási kiterjedésű és táplálékban gazdag élőhelyet jelent, hogy a harkályok mellett több énekesmadár is megtanulta az itteni élet fortélyait. Utóbbiak közös jellemzője, hogy csőrük a harkályokéval ellentétben nem alkalmas odúkészítésre és a kemény faszerkezet megbontására, ezért táplálékukat nem a farontó ízeltlábúak törzsben élő lárvái, hanem a kéreg repedéseiben élő apró rovarok és pókok képezik, fészkeiket pedig a harkályok elhagyott odúiba építik.

Ha pedig a fatörzsekhez legalább életük bizonyos szakaszában kötődő, itt fészkelő, szaporodó vagy rejtőzködő, de nem a kérgen táplálkozó állatok körét vizsgáljuk, akkor a fajgazdagság még nagyobb (pl.: méhek, darazsak, lepkék; baglyok, légykapók, csóka, sarlósfecske, kék galamb; denevérek, mókus, nyest, nyuszt, pelék, egerek).

Csak hogy megjöjjön a kedvünk az madáretetőkhöz, íme egy rövid videó madárcsiripelésekkel:

A harkály rokonság

A harkályok a fákkal tarkított életközösségek egyik legfontosabb madárcsoportját alkotják, mivel odúkészítő munkájuk több tucatnyi rovar-, madár- és emlősfaj számára teszi lehetővé a megtelepedést, a szaporodást. A harkályfélék kilenc Európában honos fajából − a háromujjú hőcsik kivételével − nyolc Magyarországon, többségük lakott területeken is költ, és mivel egy kivételével (nyaktekercs) nem vonulók, egész évben számíthatunk rájuk az itatón, télen pedig az etetőn. Testfelépítésük a durva kérgen történő mozgáshoz és táplálkozáshoz alkalmazkodott.

Csuszka

A leggyakoribb nem harkály kéreglakó a cinegékkel közeli rokonságban álló csuszka, az egyetlen olyan madarunk, mely fejjel lefelé is képes haladni a fák függőleges törzsén. A faj további különleges vonása, hogy ha túl szélesnek találja a harkályodú vagy a mesterséges odú bejáratát, akkor sárral leszűkít azt. Ez a madár a lakott területeken is közel olyan gyakori, mint a széncinege, és télen az etetőket is előszeretettel látogatja. Állandó.

Csuszka

Fakúszok

A fakúszfélék mindkét európai képviselője, a rövidkarmú fakúsz és a hegyi fakúsz is költ Magyarországon. Télen mindkettő ellátogat a lakott területekre is, ennek ellenére a hozzáértő madármegfigyelőkön kívül kevesen veszik észre és ismerik ezeket az elképesztő madárkákat.

Kontinensünk legkisebb termetű madarai közé tartoznak, a kifejlett egyedek súlya gyakran a 10 grammot sem éri el. Életmódjuk harkályszerű, a fák törzsén és ágain mozogva a kéreg hasadékaiban keresgélik rovartáplálékukat. Parányi, ökörszemhez hasonló méretüknek, hosszú, vékony, hajlott csőrüknek köszönhetően olyan résekbe is képesek benyúlni, ahova a harkályok, a küllők, a csuszka és a cinegék nem. Ez teszi lehetővé számukra, hogy a táplálékért folyatott versengés nélkül éljenek együtt a több mint egytucatnyi, rendszeresen vagy alkalmilag a kérgen táplálkozó madárfajjal.

Hegyi fakúsz

Cinegék

Bár nem klasszikus kéreglakók, a cinegefélék az ágak mellett gyakran keresgélnek a fák függőleges kéregfelületének repedéseiben is.

Széncinege fa törzsének függőleges kéregfelületén keresgél

Íme egy rövid felvétel az etető hegyi fakúszról:

Öreg zöld küllő a „harkálykertben”:

További leírások és videók, valamint gyakorlati tanácsok a harkálykert, az itató rönk, a harkályfa, a harkályetetőtálca, a rönk- és kéreglakás elkészítéséről, valamint egyéb fontos részletekről a teljes cikkben találhatók a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? 25 hektáron ültettek fákat a Pilisi Parkerdőben Patanyomok – Dunántúli-középhegység, 1. rész (dokumentumfilm) Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam