2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rövid vendégségben voltak nálunk a szürke darvak

Csak átutazóban, rövid ideig voltak vendégeink az Észak-Afrikából Észak-Európába tartó, hazánk felett átvonuló szürke darvak. Egy csoportjukat Nagyhomok határában (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) sikerült lencsevégre kapnia az MTI fotósának, Czeglédi Zsoltnak.

Az europamadarai.hu honlap leírása szerint a szürke daru (Grus grus), más néven daru vagy közönséges daru Észak-Európában, helyenként Közép-, Dél- és Délkelet-Európában, valamint Törökországban is költ. Hazánkban a század elején még költött, azóta csak átvonuló madár. A Hortobágyon ősszel több tízezres tömegei tanyáznak. Vonulás idején, különösen októberben néha éjszaka is hallani a városok felett messzire hangzó, trombitaszerű krúgatásukat.

Neked ajánljuk
Sok millió év alatt heverhetné ki az új-zélandi madárvilág az ember kártételét Veszélyeztetett madár költése miatt marad el egy zenei fesztivál az Egyesült Államokban A Finnair is igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez Amikor megfordítjuk az esernyőt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam