2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szép csendben elpusztítjuk az élővilágot

Több mint 1200 állatfaj tűnhet el élőhelyeik 90 százalékáról. A Queenslandi Egyetem és a Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket vizsgálta, hogy következtetni tudjanak arra, hogy élőhelyük mekkora részét fenyegetik a kihalást elősegítő tényezők.

A kutatók felmérték, hogy hol vannak azok a gócpontok, amelyeket leginkább veszélyeztet a mezőgazdaság, az urbanizáció, az éjszakai fények, a vízi és szárazföldi utak, illetve a vasutak és a népsűrűség. Adataik alapján a vizsgált vadon élő fajok többségének élőhelyén kiterjedt a fenyegetés, ezért szűkülnek azok a területek, ahol az érintett fajok fennmaradhatnak.

Aggasztónak ítélték 1237 faj helyzetét, ezek egyedeinek több mint 90 százalékát sújtják az ismert fenyegetések.

Fotó: Wilkilmages, Pixabay

A veszélyek leginkább az emlősöket érintik, ezen fajok 52 százalékánál okoztak populációcsökkenést a fenti faktorok. A legsúlyosabb helyzet három délkelet-ázsiai országban, Malajziában, Bruneiben és Szingapúrban alakult ki. A legnagyobb területű menedékek ugyanakkor szintén Délkelet-Ázsiában, illetve Amazónia őserdeiben, az Andok egyes részein és a nyugat-afrikai Libériában találhatók.

James Allan, a tanulmány vezető szerzője és a Queenslandi Egyetem doktori hallgatója szerint van ok az optimizmusra, hiszen megfelelő környezetvédelmi intézkedésekkel megállítható a folyamat.

Neked ajánljuk
Egy rétisas „szemén” át mutatják meg az Alpok pusztuló gleccsereit (videóval) Hamarosan babot is termeszthetünk a Holdon és a Marson Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Hogy jó bőrben legyünk
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam