2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felmérik a gemenci vadmacskaállományt

A Gemenc Zrt. dolgozói arról számoltak be, hogy a gemenci árterületet átszelő 55-ös úton és a vasút mentén történt elütések tapasztalatai szerint a vadmacskák száma drasztikusan csökkent. Az elgázolt állatok között egyre több az olyan egyed, amely vadmacska és házimacska párzásából született. Félő, hogy tiszta vonalú európai vadmacska már nem fordul elő a Gemencben.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) a gemenci erdőben felméri a még meglévő vadmacskaállományt, amely a Duna alsó szakaszán eltűnőben van. Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, az állatok a Dunántúl jelentős részéről eltűntek.

Európai vadmacska Fotó: flickr.com

A 2018 őszén indult felmérés célja, hogy a szakemberek információt kapjanak a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhelyi viszonyairól.

A felmérés keretében idén januártól az állatokat élve elfogó csapdákat alkalmaznak, erre azért van szükség, hogy genetikai vizsgálatokhoz szőrmintákat és ürülékmintákat gyűjtsenek.

Vadmacskaészlelések 2018–2019 február
Fotó: ddnp.hu

A DDNPI beszámolt arról, hogy eddig kétszer sikerült ismert előfordulási helyükön vadmacskát befogni és mintát venni tőlük, azt azonban csak a Kaposvári Egyetem által végzendő vizsgálatok után tudják meg biztosan, hogy „genetikailag tiszta” vadmacskákról van-e szó. A befogott példányoknak megmérik a tömegét, testük és farkuk hosszát. Az állatok nagyon vadak, ezért legfeljebb fél órát tarthatják fogva őket, a fellépő stressz minimalizálása érdekében.

A szakemberek azt remélik, hogy csaknem húsz év után újra sikerül a védett kisragadozóról és a Gemencben lévő előfordulási helyéről megbízható adatbázist készíteni.

Egy vizsgálatra befogott fiatal nőstény vadmacska Fotó: ddnp.hu

A vadmacska hazai elterjedését 1987-ben mérték fel először. Élőhelyük akkor a Bakonytól a Zempléni-hegységig, a Tiszántúlon, délen pedig a Vajdasághoz és a Duna árteréhez kapcsolódó mecseki részekig húzódott. A felmérések a faj élőhelyének beszűkülését mutatják, eltűnt az északnyugati és a közép-magyarországi részekről – olvasható a természetvédelmi honlapon.

Neked ajánljuk
Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák) Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam