2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korallok elmenekülhetnek a nagy meleg elől

Ausztrál kutatók a Dél-kínai-tengerben találták meg egy korábbi korallvándorlás bizonyítékait.

Ahogy a bolygó és vele a tengerek melegszenek, az egykor színpompás korallzátonyok helyét halott, fehér vázak veszik át. Egy új kutatás eredményei most megerősítették a kutatók korábbi feltételezéseit: a korallok lárvaként az óceáni áramlatokkal szabadon lebegve képesek optimálisabb élőhelyet keresni és így megmenekülhetnek a túlmelegedéstől – számolt be a Scientific American.

Fotó: q phia/flickr.com

Ausztrál kutatók egy csoportja Hongkongtól északkeletre, a Dél-kínai-tenger Daya Bay nevű partjainál talált rá az egykori korallzátonyok maradványaira. A Geology című folyóiratban publikált tanulmányukban radioizotópos kormeghatározás alapján arra a következtetésre jutottak, hogy

a korallok mintegy 6850–5510 évvel ezelőtt éltek a területen, amikor a tenger hőmérséklete mintegy 2 fokkal volt melegebb a mostaninál, és feltehetőleg az egyenlítő felmelegedő vizeiből érkeztek.

 A felfedezés reményt adhat a korallokért aggódóknak, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nem minden korallfaj egyedei képesek ekkora távolságok áthidalására, ráadásul Daya Bay vize jelenleg meglehetősen szennyezett, nem jelentene optimális menedéket az újonnan érkező korallok számára.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: scientificamerican.com
Vissza
Hírfolyam