2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük...

Németországban már nem csak a méhek száma kelt aggodalmat. Az intenzív mezőgazdasági művelés és a beépített területek növekedése miatt a lepkék is fogyatkozóban vannak.

A Senckenberg Német Etimológiai Intézet kutatói az Insect Conservation and Diversity című folyóiratban megjelent tanulmányukban 21, különböző szintű zavarásnak kitett rét nappalilepke-állományát hasonlították össze – számolt be a DPA alapján a wn.de.

Az intenzív művelés alá vont területek közelében csak a máshol megfigyelt fajok mintegy fele fordult elő, és összességében is mindössze harmadannyi lepkét számoltak össze ezeken a helyszíneken, mint a védettség alatt álló területeken.

Aranyos tűzlepke Fotó: Armin S Kowalski/flickr.com

Ha nem teszünk valamit sürgősen, egyszer csak túl késő lesz – figyelmeztetett dr. Thomas Schmitt, a kutatást végző intézet igazgatója. „Azonnali cselekvésre van szükség: környezettudatosabb földművelési módszerekre kell áttérni, amelyben visszaszorítjuk a rovarirtók használatát, és nagyobb szabad felületeket hagyunk, hogy a beporzók és lepkék megfelelő élőhelyhez jussanak.”

A Németországban előforduló 189 nappali lepkefaj közül 99 szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, tizenkettőt a kihalás fenyeget. Az elmúlt 30-40 évben különösen sokat romlott a helyzet, amihez az üzemanyagcélú növénytermesztés térnyerése is nagyban hozzájárult.

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit A cetcápák szájában élő rákfajt fedeztek fel kutatók Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben
Tovább a forrásra: wn.de
Vissza
Hírfolyam