2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazatért Gemencbe Zoltán, a jeladós fekete gólya

Zoltán, a jeladós fekete gólya február 16-án indult el a Közép-afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig. A vártnál csaknem egy héttel később érkezett meg fészkébe.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben, és az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról.

Zoltán februári útja – 12 nap alatt 2500 km-t tett meg Fotók: gemenczrt.hu

Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé, és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. Február 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 kilométert tett meg, 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott.

Zoltán útvonala március 1. és 11. között (2400 km)

Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. Három nap „pihenőt” követően végre útra kelt, Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost, március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 nap alatt érkezett meg a gemenci fészekbe.

Zoltán érkezése Európába (március 16.)

Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométer utat tett meg, amely a Gemenc Zrt. weblapján nyomon kísérhető volt.

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyák életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.

Zoltánról készült kép, még tavalyról

Az ország legismertebb – és 20 évével legidősebb – gólyája, Tóbiás, valamint párja, Sára még mindig nem érkezett meg, de továbbra is várják őket az erdész szakemberek, az ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a többezres rajongótábor. Ez annak ellenére így van, hogy fészküket egy másik, fiatal gólyapár foglalta el március 7-én.

A Gemenc Zrt., a Duna–Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólyapár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát nem folyamatosan nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

Akik további gólyafészkek életére kíváncsiak, a Magyar gólya webkamerák Facebook-oldalon nézhetnek szét.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam