2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

17. éve repül haza párjához Klepetan, a leghűségesebb fehér gólya

Tovább tart az állatvilág egyik legismertebb szerelmespárjának 17 éve tartó története. Idén a vártnál hamarabb hazaért Afrikából Klepetan, a gólya, aki közel két évtizede minden tavasszal 13 ezer kilométert repül, hogy viszontláthassa párját, a sérült szárnyú Malenát, akiről hosszú évek óta egy iskolai gondnok gondoskodik.

Mint azt a sokszinuvidek.24.hu már korábban megírta, a horvát Stjepan Vokic 25 évvel ezelőtt talált rá egy sérült gólyára. 1993-ban a madarat vadászok sebesítették meg Brodski város környékén Afrikába indulása előtt, ám a gondos ápolás ellenére sem tudott újra repülni. Az iskolai gondnokként dolgozó férfi biztonságos fészket épített a Malenának keresztelt madárnak háza kéményén. Azóta óvja, vigyáz rá, és eteti ínyenc falatokkal.

Fotók: erdekesvilag.hu

2002 tavaszán megjelent az életükben egy hím, akinek a Klepetan nevet adta Stjepan Vokic, és akivel Malena azóta is egy párt alkot. Klepetan minden ősszel elindul Afrikába, de minden márciusban visszatér a párjához. Malena viszont a teleket a férfi házában tölti, aki barátságos otthont rendezett be neki.

A gólyapár az elmúlt tizenhat évben több mint 50 fiókát nevelt fel Stjepan segítségével, aki a fiókák etetésében is közreműködik. A kis gilicéket Klepetan tanítja repülni, mivel a mamájuk erre nem képes.

Stjepan épp kint volt az udvaron, amikor észrevette a két gólyát az iskola mellett a gyepen. Halat és húst adott a madaraknak, majd miután Klepetan végzett az étkezéssel, elfoglalta helyét a háztetőn lévő fészken, és megcsókolta Malenát.

„Nagyon boldogok, úgyhogy én is az vagyok” – nyilatkozta a madarak gondozója.

Az alábbi kis filmből többet is látni lehet Stjepanról, Malenáról és Klepetanról:

Neked ajánljuk
A nap képe: Ritkán látott pillanatok egy gólyacsapatról (képgaléria) Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam