2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezer kocsánytalan tölgycsemetét ültettek Székelyderzsen

A kivágott erdőségek pótlására és a környezettudatosság előmozdításáért, felajánlások útján szerzett támogatásból ezer kocsánytalan tölgyfacsemetét ültetett a Land Art Egyesület Székelyföldön, a Hargita megyei Székelyderzsen.

Katona László, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának csoportvezetője, az egyesület ötletgazdája Brüsszelben elmondta, hogy a friss telepítés az egyesület első faültetése.

A kezdeményezés bárki számára lehetővé teszi, hogy 1 euróért 1 négyzetméter területet erdősítsen. Az összegből beszerzik a csemetéket, és el is ültetik a saját, egyelőre másfél hektáros, de hamarosan várhatóan akár húszhektáros területen.

Az elültetett csemeték helyét GPS-koordinátákkal határozzák meg, amelyeket elküldenek az adományozónak. A fa-, illetve erdőtulajdonosok személyesen, valamint az egyesület honlapjáról értesülhetnek az erdő állapotáról.

Kocsánytalan tölgy Fotó: wikimedia.org

A Land Art Egyesület megpróbálja utánozni a helyi erdők faösszetételét. A területen őshonos, hosszú életű, lombhullató fafajokat, kocsánytalan tölgyet (Quercus petraea), kislevelű hársfát (Tilia cordata), valamint hegyi juharfát (Acer pseudoplatanus) ajánl ültetésre, hogy olyan új erdők jöjjenek létre, amelyek amellett, hogy több tonna szén-dioxidot nyelnek el és

több tonna oxigént termelnek, méhlegelőként, táplálékforrásként és fészkelő-, illetve búvóhelyként szolgálnak számos vadállatnak.

Neked ajánljuk
A kevert állományú erdők kevésbé érzékenyek a betegségekre és a szélsőséges időjárási viszonyokra Lassult az erdőpusztulás az elmúlt öt évben Szaktudás nélkül is kialakíthatunk madárbarát kertet (videó) Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam